Raske raud vannub Mellistes musklitele alla

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks kindel laupäevane medalipretendent Riho Kägo maaülikooli spordihoones trennis.
Üks kindel laupäevane medalipretendent Riho Kägo maaülikooli spordihoones trennis. Foto: Margus Ansu

Tartumaa suurmeistrite karikavõistlus tõstmises on aukartust äratava ajalooga – tänavu peetakse seda juba 23. korda. Esmakordselt on siinsete tõstekuulsuste auks korraldatav võistlus aga rahvusvaheline.


Pikka aega austati Karl Utsarit, Toivo Kuret, Ain Paavot ja Sulev Tarrost kangide tõstmisega Kõrvekülas Kalev Pensa eestvedamisel. Mõni aasta tagasi kolis mõõduvõtt Mäksa valda.

«Mellistes saime uue spordihoone valmimisega treeninguteks ja võistlusteks väga head tingimused,» selgitab üks võistluste korraldaja, Lydon Mürgimäe Mäksa spordiklubist. Tal endal on aktiivset rauasikutamisstaaži kuus aastat.

Pealegi on Mellistes raskejõustiku traditsioonid tänu treener Viktor Korobovile päris pikad. Sealsed noored tõstjad on viimastel aastatel Eesti meistrivõistlustelt alati medaleid toonud. Meeskonnaarvestuses oldi mullu kolmandad. Korobov ja Mürgimäe on suutnud poisse ka Euroopasse noortevõistlustele saata.

Kuigi Euroopa tipptasemeni on Eesti tõstmisel veel mõnevõrra arenguruumi, võib laupäeval Mellistes näha vägagi tõsiseid tegijaid.

Melliste võistlus on viimane vormikontroll enne EMi Eesti ühele parimale noorele tõstjale – tallinlasele Mart Seimile, kes mullu püstitas 11 Eesti juunioride rekordit.

Mürgimäe ei välista, et kohal on ka keegi neljast tõstekuulsusest, kelle auks võistlust peetakse. «Nii kuidas kellelgi tervis lubab,» prognoosib Mürgimäe, «Tartu mees Sulev Tarros on  alati kohal olnud.»

Eelregistreerimise põhjal võistleb 40 tõstjat. Esmakordselt on esindatud ka välisvõistlejad – Lätist ja Leedust. Kutsuti ka Ungari tõstjaid, paraku neil Eesti-reis tänavustesse plaanidesse ei mahtunud. Küll aga lubati, et järgmisel aastal on Melliste võistlus ühe riigi esinduse võrra rikkam.

Mellistes näeb võistlemas  ka viit naisterahvast – kaht Mäksalt, üht Pärnust, üht Tallinnast ja üht Lätist.

«Lätlased tulevad tugevate noortega,» räägib Mürgimäe. «Nad alustavad treeninguid juba 5-6-aastaselt. Treeningumetoodika on teine ja seega ka noortespordi tase teine.»

Mürgimäe sõnul on Tartumaa kolme klubiga kindlasti üks Eesti tõstmise kantse, tõsine rauasikutamine käib veel Tallinnas ja Albus, mingil määral ka Ida-Virumaal.

Eesti tasemel medalistidest on Mellistes Mart Seimi kõrval peale Mürgimäe enda kohal ka Eesti meister –105 kg kehakaalus Riho Kägo.

«Kindlasti sihin võistluste üldvõitu,» ütleb Kä­go. «Seim on põhikonkurent sellele tiitlile, aga arvan, et teen talle ära.»   

Lisaks osalevad Eesti tipptaseme noored. «Noorte seas läheb põnevaks, Lätil ja Leedul on siin oma kõva sõna kaasa öelda,» sõnab Mürgimäe. «Kergemates kaaludes võivad medalid isegi teistesse riikidesse minna.» Raskemates kaaludes on Tartu meestel šansid suuremad.

«Kõik teavad, et Eesti parim korvpalliklubi on Tartu Rock,» iseloomustab Mürgimäe, «ja kõik teavad, et parim Eesti tõstespordiklubi on Tartu Jõud, siin on kõvad tõstjad koos.»

Rahvusvaheline tõstevõistlus

• 30. oktoobril kell 11 Melliste spordihoones.

• Osaleb 40 sportlast Eestist, Lätist ja Leedust.

• Mehed võistlevad kaheksas ja naised kahes kehakaalukategoorias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles