Kontsertklaverite maailmatipp harjub Tubina saaliga Tartus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elleri kooli Tubina saali saabus maailmas kõrgelt hinnatud kontsertklaver.
Elleri kooli Tubina saali saabus maailmas kõrgelt hinnatud kontsertklaver. Foto: Tony Tonni / Elleri muusikakool

Elleri muusikakooli Tubina saali laval seisab tuliuus klaver. Mitte lihtsalt klaver, vaid maailma kontsertklaverite tippu kuuluv Steinway & Sons. Ja mitte ei seisa lihtlabaselt, vaid harjub saaliga. Esimene kontsert on oktoobri algul.

Nagu rääkis Elleri kooli direktor Kadri Leivategija, et tohi praegu uut parimate pianistide poolt kõrgelt hinnatud muusikariista mõned päevad keegi puutuda (vähemalt üks huviline õpilane jäi täna pärastlõunal seda kuuldes veidi pettunult saali ukse taha). Hamburgist eile suure autoga Tartusse jõudnud meistritöö, mis koosneb umbes 12 000 osast ja mille keeltes on 140 meetrit traati, vajab Tubina saali temperatuuri, niiskuse ja valgusega harjumist.

Esimene häälestamine ootab teda ees järgmisel nädalal. Aga juba kahe nädala pärast ilmub ta kontserdil täies ilus ja kõlas esimest korda avalikkuse ette. Samal päeval, tund enne kontserti, saab ta teise häälestuse.

Kadri Leivategija rääkis, et klaverit käidi valimas Steinway & Sons klaverivabrikus Hamburgis septembri algul. Valiku tegid Eesti muusika- ja teatriakadeemia dotsent Lauri Väinmaa ja Elleri muusikakooli õppejõud Jaan Kapp. Ka direktor sõrmitses vabrikus uue pilli klahve.

Elleri kooli Steinway sõitis Eestisse suure autoga, milles oli teinegi sama mudeli klaver. See sai enda koduks Mustpeade maja, kuhu käisid kauaoodatud tippmuusikariista välja valimas Kalle Randalu ja Ivari Ilja. Mõlemad klaverid vahendas Raivo Sersanti firma IS Music Trading.

Pealinna sõitnud Steinway avakontsert toimub novembris, täpse kuupäeva avalikustab Tallinna Filharmoonia lähematel nädalatel.

Elleri kooli Tubina saalis on avakontsert 8. oktoobril kell 18, mängivad klaveri valinud pianistid ja Elleri kooli klaveriõpetajad. Näha saab ka filmi, mis kajastab aega ja hetki klaveri soetamise mõttest kuni klaveri saabumiseni.

Tubina saali Steinway maksis Elleri kooli teatel 158 400 eurot. Suurem osa sellest tuli Euroopa Liidu projekti «Hariduse ja infrastruktuuri arendamine» meetmest «Kutseõppeasutuste õppekeskkonna kaasajastamine» saadud projekti «Uude õppekorpusesse õppevahendite ostmine» rahastusest.

Lisaks toetasid klaveri soetamist ka MTÜ Elleri Loomekeskus, Tartu linnavalitsus, Tartu Rotary klubi ning lahked üksikannetajad, osa neist ka Tartu Kultuurkapitali vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles