Galerii: vana anatoomikumi paremas tiivas on korruseid topelt ja põrand kaldu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

25. septembril avab Tartu ülikooli teaduskool vanas anatoomikumis Toomemäel oma uute ruumide uksed kõikidele uudishimulikele. Uksed on lahti kell 11 kuni 16 ning õhtul kell 18 kuni 20.

Tartu Postimehe ajakirjanikud ei mallanud oodata, vaid käisid vana anatoomikumi paremat tiiba uudistamas juba täna.

Rõõmus kolimine

Uutesse ruumidesse kolis teaduskool septembrikuu esimestel päevadel, täna olid käsil viimased toimetused mööbli paigutamisel ja veel päris viimased koristustööd.

Teaduskooli kasutada on nüüd vana anatoomikumi parema tiiva kahel korrusel ja vahekorrustel kokku 260 ruutmeetrit pinda. Kõrgete lagedega avaratesse ruumidesse on ehitatud vahekorruseid ja nendele paigutatud töökohti ja klaasist kabinette nii, et ruumide ajalooline üldmulje ei ole rikutud. Kasutusel on ajaloolised raamatukapid ja kirjutuslauad, kuid juurde on tellitud ka uusi. Põrandad on värvist puhastatud ja vanad laiad põrandalauad on kõik nauditavalt vaadeldavad. Kohati on põrand armsalt kaldu ja seda tuli arvestada mööbli tellimisel. Sisekujunduse autor on arhitekt Kaido Kepp.

Teaduskoolile kohendatud uutes ruumides on töökohti kuni 17-le inimesele, praegu töötab seal 11 inimest.

Teaduskooli naaber paremas tiivas on TÜ maaliosakond.

Enne tänavust sügist asus teaduskool aadressil Munga tänav 4, seal paikneti ajutiselt vaid aasta. Veel varem oldi vanas füüsikahoones Tähe tänav 4.

Ajaloost ka

Vana anatoomikum valmis Johann Wilhelm Krause projekteerituna aastal 1805 Toomemäe lõunanõlvale rootsiaegse Karl Gustavi bastioni asukohale. Algselt klassitsistliku rotundina valminud hoonele ehitati aastatel 1825–1827 Krause projekti järgi juurde poolkaarjad tiibhooned.

Tänapäevase kuju omandas anatoomikum aastail 1856–1860 toimunud viimase suure juurdeehituse valmimise järel – arhitekt Karl Rathausi projekteeritud juurdeehitused muutsid hoone põhiplaanilt hobuserauakujuliseks.

Nime – vana anatoomikum – sai hoone 1888. aastal seoses nn uue anatoomikumi valmimisega.

Arstiteaduskonna käsutuses oli hoone kuni 1999. aastani, jäi seejärel väga kitsaks ega vastanud enam kaasaja nõuetele. Samal aastal valmis Maarjamõisa väljal biomeedikumi hoonetekompleks.

19. novembril 2011. aastal oli viimane päev, mil sai külastada omaaegset vana anatoomikumi ja sealset ekspositsiooni.

Eesti arstiteaduse sünnikodu Toomemäel on praegugi veel läbimas uuenduskuuri. Vana anatoomikumi kõige vanemas osas – rotundis remont jätkub ning selle saab enda käsutusse Tartu ülikooli muuseum.

Vasakus tiivas asub haridusuuenduskeskus, mis on TÜ Pedagogicumi allüksus ning tegeleb ülikooli didaktikakeskuste töö koordineerimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles