Tartu viimane vana ühiselamu muutus tundmatuseni

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva mnt 89 ühiselamu tänavapoolne fassaad on osaliselt juba soojustatud ja krohvitud ning selle majaosa vanad puitaknad uute vastu välja vahetatud.
Narva mnt 89 ühiselamu tänavapoolne fassaad on osaliselt juba soojustatud ja krohvitud ning selle majaosa vanad puitaknad uute vastu välja vahetatud. Foto: Kristjan Teedema

Pea pool sajandit muutumatuna püsinud Tartu Ülikooli Narva maantee 89 ühiselamu puna-valget telliskivifassaadi katab sellest sügisest paks soojustuskiht ja samblakarva krohv. Praegu käib ühes majatiivas veel akende vahetus.

Ülikool ja tudengid on selle ühiselamu remonti aastaid oodanud, ent seni ei võetud seda ette, kuna Pika tänava läbimurde tõttu oli oht, et maja lammutatakse. Kui linn läbimurde plaanist loobus, asus ülikool viimaks maja korrastamise kallale.

Esialgu saavadki uue välimuse vaid Narva maantee poole jääv fassaad ja maja otsaseinad. Maja taga näeb endiselt veel vanadest punastest ja valgetest tellistest seina ning ajast ja arust tuult läbi laskvaid vanu puitaknaid.

Tartu Ülikooli arendustalituse juhataja Viljo Vider tõdes, et kuskilt tuli remonditöödega alustada. Selleks aastaks leidis ülikool umbes 330 000 eurot tänavapoolse fassaadi remondiks ja selle poole akende vahetuseks.

Järgmisel aastal on plaanis 450 000 euro eest renoveerida kõik sanitaarruumid ja köögid, tuua duširuumid keldrist igale korrusele kumbagi majatiiba, teha korda majatagune fassaad ja vahetada katus.

Videri sõnul võib järgmise aasta suvel tekkida olukord, kus osa majast tuleb remonditööde ajaks sulgeda. Tubade remondini jõutakse tema sõnul pigem 2017. aastal, olenevalt ülikooli rahalistest võimalustest.

Kui Narva maantee tornühikate renoveerimise järel muutus neis ka tubade planeering, siis Narva maantee 89 ühiselamus jääb siiski alles vana 2-kohaliste tubade asetus. Küll aga on kavas tubades välja lõhkuda sisse ehitatud kapid ja seeläbi ruume suuremaks teha.

Tartu Üliõpilasküla majutusjuht Janika Hango kinnitas, et renoveerimise järel tubade üürihind ei tõuse ning pigem võib tänu vähenevatele kütte- ja elektrikuludele selles vanas majas elamine tudengite jaoks odavamaks minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles