Politseiniku pihta tulistanud mees jäi süüdi ka ringkonnakohtus

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Lilitškin Tartu kohtumajas.
Nikolai Lilitškin Tartu kohtumajas. Foto: Margus Ansu

Mullu suvel teda kinni pidama tulnud politseinikku maha lasta üritanud Nikolai Lilitškin taotles teise astme kohtult enda õigeks mõistmist. Õigusemõistja jättis aga varasema maakohtu istungi jõusse.


Tartu maakohus tunnistas tänavu 17. mail Nikolai Lilitškini (47) süüdi teise inimese tapmise katses ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises, karistades teda üheksa-aastase vangistusega.

Lilitškin ja tema kaitsja kaebasid otsuse edasi ringkonnakohtusse, taotledes süüdistuses õigeksmõistmist. Otsuse kaebas edasi ka prokurör, kes taotles Lilitškinile mõistetust veelgi pikemat vangistust.

Tartu ringkonnakohus ei rahuldanud täna aga kummagi osapoole kaebust ning jättis maakohtu otsuse muutmata.

Ringkonnakohus leidis, et maakohtu seisukohad süüdistuse tõendatuse ja karistuse mõistmise kohta on selged, ammendavad ja vastuoludeta, märkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Teise astme kohus leidis, et kuna süüdistus on esitatud teise inimese tapmise katses ja sellega ei kaasnenud raskeid tagajärgi, mõistis maakohus põhjendatult süüdistatavale sanktsiooni alammäära lähedase vangistuse.

Maakohus arvestas karistuse mõistmisel Lilitškini teo ohtlikkust ja süü suurust ning õiguskorra kaitsmise huvisid ehk üldpreventiivset eesmärki.

Tänase otsuse vaidlustamise soovist saavad menetlusosalised ringkonnakohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest.

Lilitškin pääses mullu aprillis ennetähtaegselt vanglast, kuid ta ei allunud talle mõistetud kriminaalhooldusametniku kontrollnõuetele ning ta kuulutati mullu suvel tagaotsitavaks. 7. augusti öösel teatati politseile, et tagaotsitav saabus oma koju Tartus Pikal tänaval.

Mõne minuti pärast kohale jõudnud patrullpolitseinik otsustas kontrollida maja hoovi ehitatud väliduširuumi, kuid dušikardinate vahelt temale suunatud kaheraudset jahipüssitoru. Kohe järgnenud kahe lasu eest õnnestus kogenud politseiametnikul ära põigata. Lilitškin hüppas pärast tulistamist üle aia ning põgenes.

Kohe üleriigiliselt tagaotsitavaks eriti ohtlikuks ja relvastatud kurjategijaks kuulutatud Lilitškinil õnnestus end võimude eest varjata vaid kolm ööpäeva. Siis tabati ta Tartumaalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles