Noorte algatusi toetab euroraha

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Selle kooliaasta jooksul jagatakse Tartu noortele laiali 120 000 krooni, et nad saaksid korraldada just selliseid ettevõtmisi ja üritusi, millest on seni kõige rohkem puudust tundnud.


Pika nimega Noortekeskuse Kogukonna Arengut Toetavate Noortealgatuste Fondi (lühidalt NAF) raha on pärit Euroopa Sotsiaalfondist. Noortekeskustesse, kes selle siis lastele edasi annavad, jõuab see aga Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse kaudu.

Ühenduse tegevjuht Heli Erik rääkis, et raha saavad 50 keskust üle Eesti. Igaüks saab keskmiselt 70 000 krooni, millest vähemalt 30 000 on mõeldud noorte omaalgatuslike ettevõtmiste rahastamiseks.

Noored ise otsustavad

Asja teeb eriliseks see, et raha jagamise üle otsustavad noored ise – iga keskuse juurde luuakse komisjon, kuhu kuuluvad noorsootöötaja ja neli noort. 30 000 kroonist peab jätkuma vähemalt nelja projekti täielikuks rahastamiseks. «Kui raha jätkub ja algatusi on, siis võib ka rohkem rahastada, aga ei või seda kõike ühele ära anda,» selgitas Erik.

30 000 ei ole summa, mille eest saaks neli suurt üritust korraldada, kuid see on umbes sama palju, kui Tartu linn üldse sel aastal noorte omaalgatuslike projektide toetuseks andis.
Lisaks on noortekeskustele ette nähtud ka summad lastele ametite tutvustamiseks ja uute huviringide korraldamiseks.

Anne keskuses alustas saadud raha toel tegevust rühm n-ö sotsiaalselt tõrjutud või probleemidega noortest, kel direktor Kristel Tanniku sõnul mingeid harrastusi ei ole ja keda on tavaliselt olnud väga raske millessegi kaasata. Nüüd on nad käinud näiteks Lõunakeskuse alpinismiseinal ronimas, tulevikus on plaanis matkad ja muud aktiivsed tegevused.

«Seiklusvaldkond on just see, mis neile huvi pakub, ja nende millegi ise ära teha tahtmine või mõningane rahutus leiab seal rakendust,» rääkis direktor, et seni on kõik korralikult kohal käinud.

Mitmesuguste ametite tutvustamiseks kasutatakse keskuses ära aga Noorte TVd. Nimelt filmib rühm noori ühel päeval mõne inimese tööd ning see monteeritakse telesaateks.

Õpilasfirmade ring

Nõo noortekeskuse noorsootöötaja Egle Hänilane rääkis, et neil alustas õpilasfirmade ring, mida tavaliselt tehakse koolide juures. «Järgmisel nädalal ilmselt saame ka esimese firma registreeritud,» arvas Hänilane.

Lille Majas on aga noorte julguse ja eneseväljendusoskuste arendamiseks alustatud draamaringiga. Ametite tutvustamiseks ei minda aga kaugele, vaid üritatakse kohalikele noortele näidata, kes Lille Maja lähedal tegutsevad ja töötavad. Näiteks käiakse kohtumajas istungit vaatamas, juba on oma tööst käinud rääkimas juuksur ja loomakaitsjad.

Euroraha saavad Tartumaal

• Anne noortekeskus

• Anne laste- ja noortekeskus

• Lille Maja

• Tähe laste- ja noortekeskus

• Elva noortekeskus

• Nõo noortekeskus

• Täpsem teave projekti ja kandideerimise kohta www.ank.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles