Tartu vanim hotell sulgeb uksed

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljööväärtuslikul alal paiknev Park hotell peab ruumid tühjaks tegema oktoobri keskpaigaks.
Miljööväärtuslikul alal paiknev Park hotell peab ruumid tühjaks tegema oktoobri keskpaigaks. Foto: Kristjan Teedema

Park hotelli on teiste kuulsuste hulgas külastanud Gustav Ernesaks, Elo ja Friedebert Tuglas ja Georg Ots, kelle käikudest teavad staažikad hotellitöötajad rääkida värvikaid lugusid. Üle neljakümne aasta hotellis töötanud Eve Veede enam varsti uusi mälestusi koguda ei saa, sest hotell sulgeb septembri lõpus uksed.

Park hotelli hoone üürnikud tegid tänavu mai keskpaigas otsuse, et ei soovi majutusasutuse pidamist jätkata.

Hotelli juhataja Eve Veede sõnul on septembrikuus olnud üllatavalt palju külastajaid, kuid majutusäri nõuab suuri investeeringuid, sest klientidele soovitakse pakkuda kõikvõimalikke mugavusi, nagu näiteks pehmemat madratsit ja uhkemaid voodilinu.

Armsaks saanud maja

«Kuna teadsime, et meie aeg saab ümber, pole me väga palju hotelli uuendanud, kuid maja on muidugi armas,» lausus juhataja.

Ta lisas, et aastatega pole kahjuks suudetud nii palju säästa, et maja ära osta või suuremat remonti teha. Mõte maja osta käis juhatuses läbi, aga hammas pole peale hakanud.  

«Meil on nii palju kliente, kes meiega koos siin pisaraid valavad. See tahab siiski väikest psühholoogilist ettevalmistust ja seda oleme siin hulgakesi teinud. Nüüd võtame seda asja juba päris rahulikult,» rääkis Eve Veede. «Loomulikult on see väärtus, et oleme nii pika ajalooga, kuid meie kahjuks ei saa kapitali vastu.»

Veede leiab ka, et Tartus on majutusasutuste konkurents suurenenud, kuna lisandunud on näiteks külaliskortereid, millel on palju leebemad nõuded ja väiksemad kulutused võrreldes hotellidega.

Vallikraavi 23 hoone omanik on kinnisvarafirma Maakri KVF OÜ.  Aastas maksis Park hotell firmale renti ligikaudu 20 000 eurot, mis on aastate jooksul püsinud stabiilsena. Kinnisvarafirma juhatuse liige Urmas Kivisalu ütles, et üürnikel maksmisega probleeme ei ole olnud.

Muinsuskaitse all pole

Kivisalu rääkis, et hoone uue omanikuga on leping sõlmitud ja maja kavatsetakse ära müüa. Seda, kellele maja müüakse, ei tahtnud ta veel öelda. Ta ei soovinud ka rääkida, mis hinnaga hoone on plaanis müüa.

Park hotelli hoone asub küll miljööväärtuslikul alal, kuid pole muinsuskaitsealune objekt. Kivisalu ei osanud öelda, mis eesmärgil seda hoonet kasutama hakatakse ega ka seda, kas uus omanik hakkab pidama seal samuti majutusasutust. «Ma võin öelda nii palju, et uue omaniku teised ettevõtmised on siiamaani väga stiilsed olnud,» lausus ta.

Hotelli projekteeris kunagine Tartu linnaarhitekt Arnold Matteus, kes sai ehitise projekti valmis 1940. aastal, kuid sõja tõttu venis ehitus 1943. aastani. Praeguseks on hotell tegutsenud majutusasutusena üle seitsmekümne aasta ning on Tartus vanim.

Majas on üheksateist numbrituba ja hotellis töötab seitse inimest, enamik neist on ligi paarikümneaastase tööstaažiga.

Selle kuu lõpus lahkuvad viimased külastajad hotellist ja praeguste plaanide järgi peavad ruumid tühjad olema oktoobri keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles