Päevatoimetaja:
Richard Särk

Maastikuteater viis sillakaarele

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Katrin Seglinš
Loodusvarade kasutamise ja kaitse eriala 3. kursuse tudeng
Katrin Seglinš Loodusvarade kasutamise ja kaitse eriala 3. kursuse tudeng Foto: TPM

Maaülikool kutsus eile avatud uste päeval abituriente virtuaalsel maastikul üle Kaarsilla kaare kõndima ning kaema, milline vaade avaneb Tartule Toomemäe kohal lennates.


Kas teadsite, et tuuleparkide rajamisel näete fotomontaaži peal sihvakaid valgeid tuulikuid, mis esmapilgul silma ei riivagi, aga kui tiivikud tööle panna, hakkavad need inimest tublisti häirima.

Just sellega, kuidas kavandada meid ümbritsev keskkond kaunilt, aga ka praktiliselt ja mõnusalt, tegelevadki maaülikooli maastikuarhitektid.

Eilsel avatud uste päeval tutvustas maastikuarhitektuuri lektor Peeter Vassiljev abiturientidele üht maastikuarhitektide põnevat töövahendit, virtuaalset maastikuteatrit.

Selles on võimalik kokku panna kolmemõõtmeline loomutruu pilt Eesti loodusmaastikust või mõnest linnast ning siis proovida, kuidas mõjuvad sinna kavandatavad majad või mõni muu maastikuelement.

Baltimaades ainus

Pealtnäha tundub maastikuteater nagu kolmemõõtmeline arvutimäng. Lihtsalt selle vahega, et korraga genereerivad pilti kolm arvutit ja kolm projektorit ning koos tarkvaraga maksab see kõik kokku ligi kolm miljonit krooni.

Nagu paljud teadusvidinad, oli ka maastikuteater algselt sõjatööstuse vili. Vassiljevi sõnul oli see kasutusel lennundusõppes. Keskkonnakaitsjad aga leidsid viisi, kuidas see tehnoloogia enda kasuks tööle panna – kuidas modelleerida mingi maastik ning mis juhtub, kui selles teha mingeid muudatusi. Eestis on seesugune tehnoloogia uudne ning Baltimaades ainus omataoline.

Noored vaevad võimalusi

Kuidas näeks Tartus välja Rüütli ja Küütri tänava ristil tühjalt seisev nurk, kui sinna ehitada roosa kuuekorruseline maja? Vassiljev kinnitas, et kui omavalitsus tellib ülikoolilt selle kohta interaktiivse 3D-mudeli, siis teevad maaülikooli maastikuarhitektid selle meeleldi valmis.

Edasiõppimisvõimalusi otsiv Madis Linno oli üks neist, kes käis maaülikoolis  pakutavat uurimas. Kuigi maastikuarhitektuuris kasutatav tehnoloogia avaldas noormehele muljet, märkis ta, et käib tutvumispäevadel vaatamas võimalikult palju ja võimalikult erinevaid erialasid eri kõrgkoolides.     

Maaülikoolis võisid abituriendid põnevate teadusvidinatega tutvuda eile. Tartu Ülikoolis jätkavad teaduskonnad enda tutvustust ka täna.

Mille põhjal otsustate/otsustasite eriala valida? Mil määral mõjutab valikut sisseastumiseksami nõudmine?

Taavi Toom
Metsatööstuse 1. kursuse tudeng

Eriala valiku otsustab põhiliselt see, millised on riigieksamite tulemused. Minul oli inglise keele eksami tulemus nõrk, seepärast jäi teistesse koolidesse minemata. Arvan, et sisseastumiseksamid on hea võimalus, kui riigieksamite tegemisel midagi viltu läheb.  
----------------
Kady-Kairit Kerve
Jõgeva ühisgümnaasiumi abiturient

Eriala valik tuleb teha selle järgi, mis ikka huvitab ka. Tartu Ülikoolis on näiteks akadeemiline test. Seal küsitakse ikka iga valdkonna kohta. Maaülikoolis on aga riigieksamite tulemuste alusel palju suurem võimalus sisse saada. 
-------------------
Andras Banyasz
Kilingi-Nõmme gümnaasiumi abiturient

Esiteks sõltub eriala valik sellest, mis mul koolis hästi läheb. Hindeid arvestad ikka ka natuke. Aga seda, mis ei meeldi, ei tasu õppima minna.
Oleneb muidugi sisseastumiseksami raskusest, aga mina ütleks katsetele pigem ei
----------------------
Merit Tori
Jõgeva ühisgümnaasiumi abiturient

Valiku teen selle järgi, mis erialasid pakutakse ja mis huvitab. Olen lisaks maaülikoolile kaalunud ka Tartu Ülikooli.
Sisseastumiskatsed määravad ka ikka natuke. Näiteks Tartu Ülikoolis on mõnel erialal ikka päris kõrge tase.  
----------------------
Katrin Seglinš
Loodusvarade kasutamise ja kaitse eriala 3. kursuse tudeng

Kindlasti eriala määrab palju. Tallinnas on ainult üks selline keskkonna eriala, aga Tartus on kohe terve ülikool. Oluline on ka see, et saab linna vahetada ja iseseisvat elu alustada.  
Kui mõnele erialale ikka väga tahad saada, küll siis viitsid selle sisseastumiskatse ka teha.

Tagasi üles