Elu vormi tõusnud sulgpallur kibeleb turniiridele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Must on suve jooksul maailma edetabelis kerkinud 27 koha võrra ja asub nüüd 50. kohal.
Raul Must on suve jooksul maailma edetabelis kerkinud 27 koha võrra ja asub nüüd 50. kohal. Foto: Maria Kilk

Mai lõpus tähtsate turniiridega olümpiakoha eest võitlusse asunud Raul Must on rühkinud jõudsate sammudega eesmärgi poole ning tõusnud väga heasse vormi.

«Raul on praegu väga heas hoos, vaat et elu vormis,» tõdes Musta treener Mart Siliksaar. Suve jooksul on sportlane kerkinud maailma edetabelis 27 koha võrra ja asub nüüd 50. kohal. Tulemused on tulnud loodetust isegi kiiremini, tõdes ka Must.

Laager aitas

Tehniliselt kuulub Must kindlalt maailma eliidi hulka, kuid vajaka jääb vastupidavusest. Nii otsustasid sportlane ja treener teha ettevalmistuses muudatuse ning kohe pärast Hispaania kevadist maailmakarikaetappi jäädi sinna kolmeks nädalaks mäestikulaagrisse.

Mäestikust naasnud, sõitis Must Euroopa mängudele. Need ebaõnnestusid. Kohe eelvoorudes tulid vastu kaks konkurenti, kes mõlemad jõudsid hiljem medalile. «Selles mõttes läks muidugi hästi, et Euroopa mängudel ei jagatud punkte olümpiale pääsemiseks,» tõdes Siliksaar.

Juuli alguses sõitis Must Venemaale White Nightsi turniirile, kus ta jõudis 16 parema hulka. Sealt edasi kaotas ta järgmise mängu Venemaa esireketile Vladimir Malkovile, kuid sellest turniirist alates ütles sisetunne, et kõik läheb ülesmäge.

Järgnes Taiwani turniir, kus Mustal õnnestus alistada Singapuri esinumber Zi Liang Derek Wong. «Sealt alates tuli võim sisse. Tundsin, et kestan,» kirjeldas Must.

Vladivostoki turniiril jõudis sulgpallur aga finaali, kus kohtus maailma ühe tugevaima mängija, indoneeslase Tommy Sugiartoga. Teel finaali alistas Must nii Tšehhi, Prantsusmaa kui ka Malaisia esinumbri, kuid Sugiarto vastu enam rammu ei jätkunud. Teine koht tõi aga olümpiaarvestuses tubli punktilisa ning mängudele pääsu palju lähemale. «Kogesin, et maailma tipp pole kaugel,» ütles Must.

Lisaks hakkas Russian Openi võitjale Sugiartole Musta mäng meeldima ning ta kutsus eestlase endale külla harjutama. Must vastas, et kui Sugiarto on nõus temaga seal mängima, tuleb ta meeleldi laagrisse. Nii lepitigi kokku, et kui võimalus avaneb, sõidab Must aasta lõpus kolmeks nädalaks Indoneesiasse laagrisse.

Indoneesias peeti augusti alguses ka maailmameistrivõistlusi, kus Must alistas avavoorus Austria esinumbri, kuid jäi teises ringis kindlalt alla maailma esireketile Long Chenile. «Kaotada polnud midagi, otsustasime kõik välja panna,» sõnas Siliksaar. Maailma tippu eristab teistest omadus, et ta ei eksi pea kunagi, lisas treener. Mustal õnnestus avageimis siiski 15 punkti kätte saada ja see on Siliksaare hinnangul omaette saavutus.

Kui MMil pidi Must leppima 17. kohaga, siis Bulgaaria MK-etapil krooniti ta Eesti taasiseseisvumispäeval võitjaks. Vähemalt sama palju rõõmu teeb sportlasele aga see, et ta suutis kõik mängud lõpuni vastu pidada ning varasemat väsimust enam tunda ei olnud.

Tihe sügis

Praegu üleilmses edetabelis 50. kohal asuv Must on korra olnud ka 41. positsioonil. Seda 2010. aastal. «Edetabelis tahan tõusta 40. kohast ülespoole, siis saan mängida maailma tugevamate vastu,» ütles Must.

Juba praegu on ta mitmel turniiril paigutusega mängija, mis tähendab seda, et vähemasti avaringides pole tarvis end kulutada kõige tugevamatega heideldes, vaid tavaliselt loositakse pisut nõrgemad vastased.

Treeninguid on plaanis jätkata eelkõige Tartus, sest siin on head tingimused, otsustasid Siliksaar ja Must. Annelinna spordihalli saali suurus on optimaalne. Noored mängijad, teiste seas Heiko Zoober ja Mihkel Laanes, on head sparringupartnerid, arenedes koos Mustaga ka ise. Lihaste tööd ja liikuvust aitavad parandada Inga Neissar ja füsioterapeut Tauno Koovit. Ka tulemused on olnud kõige paremad just Tartust minnes, kinnitas Siliksaar.

Vahelduse mõttes käib Must siiski aeg-ajalt Soomes, kus ta saab harjutada koos põhjanaabrite koondisega. Soome sõitis ta ka teisipäeva õhtul. Sealt naasnud, tuleb tal väike puhkus ning siis sõidab juba 22. septembril Prahasse järjekordsele MK-etapile.

Oktoobri alguses ootab ees väga tugev turniir Amsterdamis, nädal hiljem võistleb Must Taanis, siis juba Prantsusmaal MK-etapil ja oktoobri viimasel nädalavahetusel Saksamaal Bittburger Openil.

Olümpiale pääsemiseks on tarvis esineda hästi kümnel turniiril ning kui kõik läheb korda, kindlustab Must endale oktoobri lõpus olümpiakoha. «Siis on pinge maas, saan keskenduda treeningutel kvaliteedile ning ei pea nii palju võistlema,» sõnas Must. Siis saab ehk ette võtta ka laagri Indoneesias ning kindlasti on kavas veel üks mäestikulaager.

Olümpiamängudele pääsemine pole tegelikult eesmärk omaette, tunnistas Must. «Mulle on olulisem areneda sportlasena ja tõusta tippu,» sõnas Must.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles