Sõpruslinnade tippkokad saabuvad tartlastele süüa tegema

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba kolmandat korda saabub tartlasi oma kokakunstiga hellitama Hämenlinna linnapea Tapani Hellsten.
Juba kolmandat korda saabub tartlasi oma kokakunstiga hellitama Hämenlinna linnapea Tapani Hellsten. Foto: Sille Annuk

Uuel nädalal algavad Tartus sõpruslinnade rahvusköökide päevad, mis jätavad oma jälje ka Emajõelinna toitlustuskohtade menüüdesse.


Linnavalitsuse teatel algavad 3. novembril juba neljandad sõpruslinnade rahvusköökide päevad, mil külaliskokad Tartu sõprus- ja partnerlinnadest tutvustavad oma maa rahvuskööki ja näitavad oskusi.

Tartu linnapea Urmas Kruuse avaldas heameelt, et rahvusköökide päevadest on saanud juba traditsioon. Tartusse tulevad tänavu kokad Kreekast, Norrast, Soomest, Islandilt, Hispaaniast, Rootsist ja Ungarist.

Mitmed külaliskokad on käinud Tartus korduvalt, mitmed on esimest korda. Kõige staažikam kokk rahvusköökide päevadel on Uppsala kokk Johan Dahlqvist, kes on käinud Emajõelinnas toitu valmistamas kõik neli korda. Dahlqvist valmistab rootsi toite Eduard Vilde lokaalis.

Kolmandat aastat järjest on Tartusse tulemas kokandushuviline Hämeenlinna linnapea Tapani Hellstén ja kokk Pirjo Päivärinta, kelle valmistatud roogi saab proovida Big Ben Pubis ja Ristiisa pubis.

Teist korda tuleb Tartusse kokk Veszprémist -  Lászlό Ákos Csόti, kes tutvustab ungari kööki Atlantise restoranis. Kreeka ja Norra kööki on rahvusköökide päevadel varemgi tutvustatud, kuid nüüd on Tartusse sealt tulemas uued kokad.

Suudlevates Tudengites ja Sõprade juure tutvustab kreeka kööki Aígina kokk Stelios Geladakis ning restoranis Dorpat tutvustab norra kööki Baerumist pärist meisterkokk Erik Aalhus.

Esmakordselt esitletakse sel aastal Tartus ka islandi ja hispaania kööki. Islandi toitu tutvustab Volga restoranis Reykjavíki mainekas tippkokk Ragnar Ómarsson. Santiago de Compostelast tuleb hispaania retseptidega Tartusse Damián Seijas, kelle tehtud menüüd saab proovida restoranis Entri.

Rahvusköökide päevad algavad 3. novembril galaõhtuga, kus külalistele pakutakse 7-käigulist pidulikku õhtusööki erinevate riikide kokakunsti saavutustega. 400 krooni maksvad piletid aga müüdi ettevõtluse osakonna juhataja Malle Blumenau sõnul läbi paari päevaga.

Rahvusroad on Tartu restoranides ja kohvikutes menüüs 3.-30. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles