Päevatoimetaja:
Richard Särk

Patsientide ravi piirab bürokraatia

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Pildil Tartu Ülikooli lastekliiniku juhataja professor Vallo Tillmann.
Pildil Tartu Ülikooli lastekliiniku juhataja professor Vallo Tillmann. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku juht Vallo Tillmann on arst, kes juba kuus viimast aastat kuulub Euroopa Ravimiameti harva kasutatavate ravimite komiteesse.


«Me oleme Euroopa Liidu direktiividega loonud teatud soodustused, mis peaksid ravimifirmasid ka harva esinevate haiguste ravimite ehk harvikravimite nimel tööle panema,» sõnab ta.

Tillmann selgitab, et loomulikult on igal riigil oma võimalused, mida ja kui palju neist ravimeist kompenseerida. Eesti Haigekassa kritiseerimise asemel leiab Tillmann põhjust asutust tunnustada.

«2001. aastal kompenseeris Eesti Haigekassa ainult üht harva kasutatavat ravimit, nüüdseks on neid aga juba üheksa,» teab ta. Eesti peaks tema sõnul teistelt riikidelt üle võtma põhimõtte, et haigekassa meditsiinikulutustes on kindel protsent, mis ravimite rahast läheb harva kasutatavate ravimite kompenseerimiseks.

«Eestis seda protsenti seaduses fikseeritud ei ole, aga näiteks Hollandis on see protsent praegu kaheksa,» teab ta.

Ka peaks Tillmanni sõnul tööle asuma vastav soodusravimite komitee, mille liikmed suudaksid vajaduse korral ruttu kokku tulla, et kiireloomulisi asju otsustada.

Küsimuse peale, miks ei võiks Eestis kõikide harvaesinevate haigustega laste ravimist niigi kompenseerida, kuna neid lapsi on väga vähe, vastas Tillmann, et päris õigeks ta seda ei pea.

«Otsustamine peab ikka põhinema haigusgrupil, muidu tuleb hakata vaatama lausa iga patsienti eraldi,» vastab ta. «Haruldasi haigusi on paljudel erialadel.»

Vallo Tillmann tõstab lõpuks esile TÜK Lastefondi, kel on õnnestunud ühe või teise lapse heategevuskampaaniaga terve riigi meditsiinipoliitikat mõjutada.

Ta meenutab rasket liigesehaigust põdevat Erlet, kelle bioloogilist ravi asus algul kompenseerima lastefond. Hiljem võttis ravi rahastamise üle haigekassa.

«Nüüd saavad juba kümned patsiendid samasugust ravi ja see on igati tervitatav,» märgib ta.

Mis aga Albiina ja Miikaeli haiguse ravimist puudutab, siis Tillmanni sõnul on haigekassa teinud sotsiaalministeeriumile kirjaliku ettepaneku muuta ravikindlustuse seaduses ühe lõike sõnastust, parandamaks pärilike ainevahetushaiguste ravi kättesaadavust kõigile.

Haigekassa avalike suhete juht Evelin Koppel kinnitab Tillmanni öeldut. Kui kaugel selle seadusesätte muutmise menetlus praegu ministeeriumis täpselt aga on, ei osanud ta öelda. (TPM)

Märksõnad

Tagasi üles