Kullaga tuulik avab uksed

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgulised tuuliku valmimisel möödunud aasta maikuus.
Talgulised tuuliku valmimisel möödunud aasta maikuus. Foto: Kullaga Tuulik MTÜ

Kambja valla Kullaga tuuliku taastamistööde esimene osa lõppes juba möödunud aasta kevadel. 12. septembril avatud veskite päeval võivad tuuliku ustest sisse astuda kõik huvilised.

MTÜ Kullaga Tuuliku esimees Tarvo Puri ütles, et praegu ei ole tuulikus sees veskivõlle, hammasrattaid ega seadmeid, need on ehitustööde järgmine etapp. «Praegu on keset veskit püsti emapuu või keskvõll, mis pöörleb ja millega tulevikus hakatakse tuulejõudu katuselt üle kandma: veskitiivad ühendatakse selle võlliga,» kirjeldas ta.

Veel on ühel korrusel väljas pildid veski ehitusest ning kohaliku maakaardi versioonid eri aegadest: esimene on Puri sõnul aastast 1800.

«Kuna tuulikuna seda praegu kasutada päriselt veel ei saa, on see kasutuses küla seltsimaja ja kooskäimise kohana,» lisas ta. «Päris paljudele küla aktiivsetele elanikele on võti antud, et seal oma kokkusaamisi ja üritusi korraldada.»

Teise osa ehitustöödega peaks Puri sõnul minema umbes viis aastat.

Kambja valla Kullaga külla püstitas Hollandi tüüpi tuuliku Hans Rätsep 1888. aastal. Veski oli töös 60 aastat kuni Teise maailmasõja lõpuni. Veskitiivad olid küljes 1950. aastateni ning kuppelkatus püsis peal 1970. aastateni. Kõigil neljal korrusel sai mööda treppe ronida veel 1980. aastatel, kuigi veskiuksed hoiti ka sel ajal lukus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles