Ajaloolasel tuli vahel ka sõnnikut visata

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8. oktoobrini avatud näituse on Helmut Piirimäe abikaasa Krista Piirimäega koostöös koostanud Heli Luik ning kujundanud Eve Valper.
8. oktoobrini avatud näituse on Helmut Piirimäe abikaasa Krista Piirimäega koostöös koostanud Heli Luik ning kujundanud Eve Valper. Foto: Kalev Saar/Postimees

Ajalooprofessor Helmut Piirimäe peab Tartu üheks kõige vajalikumaks asutuseks ülikooli raamatukogu, ilma milleta ei oleks see linna talle võibolla isegi elamiskõlblik. Sümpaatia on vastastikune: meie linna ja kogu Eesti ajalooteaduse tippu kuuluva õpetlase 85. sünnipäeva puhul avas raamatukogu tema elu ja tegevust kajastava näituse.

Kolmandale korrusele on pikka vitriinide ritta vaatamiseks välja pandud rohkesti juubilari raamatuid ja muid trükiseid, ka asjakohaseid artikleid tema kohta ajakirjandusest, Tartu Postimees kaasa arvatud.

Väga palju on fotosid. Muu hulgas on ühel 20 aasta tagusel pildil näha auväärset ajalooprofessorit maatöödel sõnnikut viskamas ja umbes samast ajast ka kartuli mahapanekul hobuse taga adrakurgi hoidmas.

Klaasi alt vaatavad uudistajatele vastu ka dokumendid, aukirjad ja -märgid. Helmut Piirimäele on antud Rootsi Kuningriigi Põhjatähe orden (1995), Eesti Vabariigi Valgetähe III klassi teenetemärk (1998) ja Venezuela-Eesti Andrés Bello orden (2002). Ta on ka Uppsala ülikooli audoktor, kusjuures ta sai selle tiitli aastal 1982. Näitusel on ka sellest ajast säilinud loorberipärg.

Helmut Piirimäe lõpetas 1950. aastal hõbemedaliga Põltsamaa keskkooli. Järgnesid ajalooõpingud Tartu ülikoolis ja cum laude diplom 1955. Tudengina alguse saanud huvi Rootsi 17. sajandi ajaloo vastu leidis ülikooli raamatukogu andmeil esimese väljundi 1962. aastal kaitstud kandidaaditöös «Vene-Rootsi majanduslikud suhted ja Narva kaubandus 1661–1700».

Aastast 1956 õpetas ta Tartu ülikoolis ning oli ka ajalooteaduskonna teadusprodekaan ja dekaan. 1995. aastast on ta emeriitprofessor, kellena pidas loenguid veel seitsmel aastal. Helmut Piirimäe on olnud õppejõud ka Uppsala ülikoolis, külalisprofessor Stockholmi, Turu, Riia, Halmstadi ja Hamburgi ülikoolis ning pidanud loengukursusi mujalgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles