Kodumaine kapsas rändab jõuluks purki

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salvesti töötaja Liia Vaino aitas suure hargiga kaasa, et ligi kuu aega suures nõus hapnenud kapsas hakkaks purki liikuma. Eile oli Salvestis mulgikapsapäev.
Salvesti töötaja Liia Vaino aitas suure hargiga kaasa, et ligi kuu aega suures nõus hapnenud kapsas hakkaks purki liikuma. Eile oli Salvestis mulgikapsapäev. Foto: Sille Annuk

Röövikud ja põud laastasid küll meie kapsapõlde, aga loodus ei suuda rikkuda vääramatu jõuga tulevaid jõule – head ja paremat purki pistvas Salvestis hõljub hapukapsahõng isegi kontoris.


«See on väga hea hapukapsas,» kiitis eile Salvesti töötaja Liia Vaino suurele liinile kühveldatavat kaupa.

Pikka juttu polnud tal mahti ajada, sest Salvestis on kiire hapukapsaaeg, mis kestab oktoobrist detsembri keskpaigani. Pärast seda tehakse hapukapsast rahulikumas tempos märtsini.

«Kiirel ajal hapendame kuus üle saja tonni kapsast,» rääkis Salvesti juhatuse liige Priit Karp. «Praegu käib töö pooleteise vahetusega.»

Oma kasvatajad

Salvest ostab sel aastal 15 põllumehelt hapendamiseks  1500 tonni kapsast. «Kõik purki minev kapsas on meil kodumaine,» kinnitas Priit Karp.

Kõige rohkem kapsast ehk üle saja tonni nina pealt müüvad ettevõttele Jaagumäe talu, Tamo Põld OÜ ja Rõngu vallas tegutsev Blauteam OÜ.

«Oli keskmine aasta,» märkis Võrumaal Navi külas asuva Jaagumäe talu noorperemees Tarmo Timmi. «Põud andis suvistel sortidel tunda, aga säilitussordid pidasid vastu.» Jaagumäe talu müüb tänavu Salvestile 125 tonni kapsast.

Rannu vallas köögivilja kasvatav Tamo Põld OÜ müüb Salvestile veidi üle saja tonni kapsast, teist sama palju läheb firmale Põltsamaa Felix. «Sain vaid veerandi saagist,» rääkis osaühingu Tamo Põld juht Tarmo Tuvikene. «Ligi 250 tonni kapsast randaalisin maasse. Põuaga lõi musta lehe sisse, pea läks kiiresti mädanema. Kadu oli väga suur.»

Salvest teeb tänavu ligi 700 000 purki prae- ja mulgikapsast ning uudisena pisut ka magusat kapsa-porgandihautist. «Hapukapsas läheb üha paremini,» märkis Priit Karp.

Kapsa edetabel

Salvesti tootejuhi Elen Puusti sõnul läheb kõige paremini purki tehtud hapukapsas viimases kvartalis, kui seda müüakse kuni 500 000 purki.

Kapsa müügiedetabelis on kindlal esimesel kohal 900-grammine praekapsapurk, mis moodustab 40 protsenti kapsamüügist. Teisel kohal on suures purgis mulgikapsas ja kolmandal kohal suures purgis porgandiga praekapsas. «Mida aeg edasi, seda enam tahavad inimesed suures purgis kapsast,» märkis Elen Puust.

Eesti suurim hapukapsategija Salvest müüb pea kogu oma kapsa kodumaal. Veidi on seda kaupa viidud ka Soome.

Juurikapuur töötab nagu õlitatult

Kes on hapukapsast teinud, teab hästi, et kapsajuurikaga on omajagu jändamist: kord jääb see priiskavalt suur, kord jälle satub hea kraami hulka liiga palju kõva juurikat.
Salvestis on hapukapsateo algus üsna kodune: viis-kuus nobedat naist haaravad üksteise võidu suurest vakast kapsapäid, välgutavad oma teravate nugadega ja saadavad puhta kauba edasi. Enne suurde kapsariivi jõudmist läheb kapsapea, juurikas ülespoole, puuri alla ja masin teeb mõne sekundiga juurikaga puhta töö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles