Kolmandik parimatest perearstidest asub Tartumaal

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Triinu-Mari Ots.
Eesti Perearstide Seltsi juhatuse liige Triinu-Mari Ots. Foto: Raigo Pajula

Eesti perearstide seltsi aastakonverentsil tunnustatakse neljapäeval 40 parimat perearstipraksist üle Eesti, sealhulgas üheksat Tartu linna või maakonna perearstipraksist.

Eesti perearstide seltsi juhatuse liikme Triinu-Mari Ots rääkis, et Tartu ülikoolilinnana on kõikide perearstide kasvulava, mispärast on tema sõnul igati põhjendatud Tartumaa perearstide suur esindatus kvaliteetsete perearstipraksiste seas.

«Tartu praksiste hulgas on nii suuri keskusi kui ka ühe arsti keskusi, kõiki neid Tartu ja Tartumaa praksiseid iseloomustab eelkõige soov pakkuda kvaliteetset arstiabi, olles ise samal ajal ka tööandjana ja töökeskkonnana tasemel,» ütles Ots. Tema sõnul on toimiva perearstikeskuse aluseks meeskonnatöö, väga oluline roll on ka pereõdedel ja kõikidel meeskonnaliikmetel. 

Perearst Hiie Karelson OÜ nimeline omanik, perearst Hiie Karelson ütles, et on raske öelda, mis on ühe hea perearstipraksise retsept. «Teeme oma tööd ja proovime anda endast parima,» lausus ta. «A-kategooria taseme saavutamiseks ei ole me tegelikult oma töös midagi teistmoodi tehtud, kui me muidu teeksime.»

Perearst saab palju teha

Perearstide seltsi kvaliteedikriteeriumites on tema sõnul välja toodud, et vähemalt korra viie aasta jooksul peaks küsima tagasisidet oma patsientide käest ja tegema rahulolu-uuringu. Seda Hiie Karelson ka oma praksises tegi ja tema sõnul oli tagasiside väga hea – kuigi tehti ka mõned korrektuurid.

«Panime eraldi välja ka õe vastuvõtuajad ning nüüd saab internetis ka sinna vastuvõttu registreerida,» kirjeldas Karelson. «Ühe arsti kohta peaks tegelikult olema kaks pereõde ja väga palju probleeme saavad lahendada just nemad – alati ei olegi vaja just arsti juurde tulla.»

Karelson tõdes, et kui varem ei olnud arstitudengite seas perearstindus väga populaarne, siis arstiõppes on näiteks läinud perearstinduse praktikumid pikemaks.

Tema sõnul on tema perearstikeskusesse praktikale jõudnud tudengid enamasti meeldivalt üllatunud, kui huvitav võib see töö olla.

«Arvataksegi, et õige töö kõik on haiglas ja perearst ei teegi õieti midagi, aga nad on väga meeldivalt üllatunud olnud, kui palju saab teha,» rääkis Karelson. Seda põhjusel, et patsientuur on sünnist surmani ja samuti murede ampluaa on väga lai.

Pereõed järjest olulisemad

Triinu-Mari Ots lausus, et paljud keskused tõid välja, et peale teise pereõe palkamise võimaldamist nimistu juurde läks töökorraldus oluliselt sujuvamaks. «Eriti oluline on see just ühe ja kahe arstiga keskustes, kus pereõdedele langeb väga suur koormus ja teenuse kättesaadavus on kahe õega oluliselt parem,» tõdes ta.

Perearstikeskuste kvaliteedisüsteemiga liituda saab iga perearstikeskus, kes hindab oma töökorraldust heaks ja täidab nõutud kriteeriume. Sisestatud andmete alusel formuleerub skoor, mille alusel paigutub praksis A-, B- või C-tasemesse. Hinnatakse just seda, kuidas praksis on üles ehitanud oma töökorralduse ja kuidas kogu keskus tervikuna töötab.

Praksised, kes punktiskoori alusel kandideerivad A-tasemele, kuuluvad auditeerimisele, seega kõiki neid keskusi on külastanud audiitorid perearstide seltsi juhatusest koos haigekassa ja terviseameti esindajatega.

Parimaid praksiseid autasustatakse perearstide aastakonverentsil 10. septembril Pärnu kontserdimajas.

Tartu linna ja maakonna parimaks tunnustatud perearstipraksised

Perearst Hiie Karelson OÜ

Elva Kesklinna Perearstikeskus OÜ

Perearst Tiiu Tootsi OÜ

Perearst Sirje Saar  OÜ

Mõisavahe Perearstid OÜ

Rauam ja Gavronski perearstikeskus

Perearst Tiiu Kaasik OÜ

Perearst Ülle Perend OÜ

Tartu Medicum

Allikas: Eesti perearstide selts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles