Arstid soovitasid maestro Neeme Järvil nädala puhata

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaaspärlimängu tänavuse festivali juulis lõpetas Tartu Jaani kirikus pilgeni täis saalile esinenud Philips Symfonie Orkest Neeme Järvi dirigeerimisel.
Klaaspärlimängu tänavuse festivali juulis lõpetas Tartu Jaani kirikus pilgeni täis saalile esinenud Philips Symfonie Orkest Neeme Järvi dirigeerimisel. Foto: Kalev Saar

Tartu Pauluse kiriku taaspühitsemise päeval, 12. septembril on pidulike avamisürituste hulgas Rudolf Tobiase oratooriumi «Joonase lähetamine» ettekanne, mida valmistus dirigeerima Neeme Järvi. Nädala alguses aga selgus, et seda teeb ERSO, kooride ja solistide ees Arvo Volmer. «Arstide ettekirjutusel peab Neeme Järvi nädalaks aja maha võtma,» ütles täna ERSO produtsent Daily Trippel.

Produtsent lisas, et Eesti muusikasõbrad kohtuvad maestro Järviga juba 18. septembril Estonia kontserdisaalis ERSO hooaja avakontserdil.

Eesti esimese oratooriumi «Joonase lähetamine» kirjutamist alustas Rudolf Tobias Tartus oma elukohas Küüni tänavas. Esiettekanne kõlas 1909 Leipzigis. Tervikuna jõudis «Joonase lähetamine» kodupubliku ette ERSO veebilehe andmetel alles 1989. aastal Peeter Lilje juhatusel, kui teose oli restaureerinud-täiendanud Vardo Rumessen.

Eestis kõlas «Joonase lähetamine» viimati vabariigi 90. aastapäeva auks 2008, tänavu juunis esitati seda aga Neeme Järvi dirigeerimisel edukalt Leipzigis. Maestro Järvi juhatusel ja ERSO osalusel on oratoorium talletatud nii CD-le kui ka DVD-le.

Ettekandes 12. septembril Tartu Pauluse kirikus ja 13. septembril Estonia kontserdisaalis on solistid Susanne Bernhard (sopran), Annely Peebo (metsosopran), Dominik Wortig (tenor), Ain Anger (bass) ja Johann Tilli (bass). Nendega koos on kuulajate ees segakoor Latvija, kammerkoor Voces Musicales, rahvusooperi Estonia poistekoor, Piret Aidulo (orel), Eesti riiklik sümfooniaorkester ja dirigent Arvo Volmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles