Korrakaitsjad ja päästjad katkestasid festivali Draama lavastuse proovi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuse proovi sekkusid korrakaitsjad ja päästjad.
Lavastuse proovi sekkusid korrakaitsjad ja päästjad. Foto: Jaanus Nuutre

Lavastuse «Pärismaalaste paaritumismängud» trupp tegi laupäeva hommikul Annelinna ühe maja viienda korruse korteri rõdul proovi stseeniga, milles põgenemise mängimiseks oli tarvis riputada üle rõdu ääre alla otsakuti kokku seotud valged voodilinad. See hakkas möödujaile ja majaelanikele silma ning tegi nad murelikuks, mispeale helistas keegi häirekeskusesse.

«Pärismaalaste paaritumismängud» lavastajad Liisa Pool ja Laura Kalle viivad koostöös etenduskunstide tudengitega Draama festivali publiku väikestes rühmades ekskursioonile Tartu kesklinna ja Annelinna, kus mängitakse ka korterites.

«Annelinna korterites pole enne teatrit tehtud, seega ei osanud seda keegi ka oodata. Reageeriti kui päriselt reageerimist vajavale olukorrale,» kommenteeris Liisa Pool. «See näitab muidugi, et inimesed on hoolivad ja tähelepanelikud.»

Kui proovid läbi, toimub nimetatud stseen etendustes sama maja otsaseinas oleva neljanda korruse rõdul. See on Liisa Pooli sõnul veidi vähem silmatorkav, sest seda varjavad ka puud. «Nüüd on siis päästeamet ja politsei tagantjärele teavitatud,» lisas ta.

Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kerly Peiteli teatel käisid laupäeval kella 10.30 ajal abipolitseinikud Uuel tänaval. «Nad selgitasid välja, et korrusmaja korteris viibinud valmistusid draamafestivaliks. Korrakaitsjate abi nad seejuures ei vajanud. Teisisõnu, tehti näitemängu. Keegi abipolitseinikele teadaolevalt voodilinu pidi alla-üles ei roninud ja ohus ei olnud.»

Päästeameti Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo teatas, et häirekeskusele tulnud info kohaselt oligi tegemist festivaliüritusega.

Lavastus «Pärismaalaste paaritumismängud» kuulub täna algava festivali Draama kuraatoriprogrammi «Piiri peal».

«Me pakume teile võimalust heita pilk millelegi, mis on nõnda hästi säilinud vaid seetõttu, et on seni olnud kaetud kaitsva saladuselooriga,» on kirjas lavastuse tutvustuses Draama veebilehel. «Siin ulatab Koit Hämarikule käe ja minevik kohtub tulevikuga. Valdavalt viiekorruselised majad kerkivad maa alt, kui oleksid nad äsja sündinud. Lähemal vaatlusel selgub aga, et nende kivised kestad hingasid juba 70ndate õhku. Praguneva pinna all on hubisemas õdusad ruumid, mis võtavad ajast aega erinevaid eluvorme.»

Ekskursioonilaadseid etendusi on kavas 11, kõik 8. septembril, kõik algavad Tasku keskuse Rimi kalaleti eest: kell 8.07, 8.37, 9.07, 9.37, 10.07 ja 10.37 ning 16.07, 16.37, 17.07, 17.37 ja 18.07. Igaüks neist kestab umbes kaks tundi, selle sees on ka rõdult voodilinadega põgenemise stseen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles