Tammelinnas puhkes õide õunapuu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õun ja õied ühel pildil.
Õun ja õied ühel pildil. Foto: Aime Jõgi

Tartus Tamme linnaosas on Aime-Heidi ja Kalev Jahnsoni koduaias üleni õide puhkenud vana taliõunapuu, mille täpset sordinime pererahvas ei mäleta.

Esimesi õisi märkas Aime-Heidi Jahnson 25. augusti hommikul. Esiteks mõtles ta, et kas varasügisene hall on saabunud või miks muidu seal õunapuuokstel midagi valendab.

Veel eelmisel nädalal paistis, et õisi tuleb aina juurde. Nii õiterikast õunapuud koos peagi valmivate rohkete õuntega on päris erakordne vaadata.

Kalev Jahnson arvas, et õunapuu tahtis teha talle vast sünnipäevakingitust, aga sai sellega varem valmis. Kalev Jahnson saab 80-aastaseks 9. septembril. Aga kohe seejärel kiidab ta oma naist Aime-Heidit kui suurepärast hobiaedniku, tänu kellele pole üldse ime, et kõik nende aias õitsele puhkeb.

Eesti Maaülikooli põllumajandusteadlane Toivo Univer märkis, et selle õunapuu liigiomane kasvurütm näib olevat tõesti rikutud.

«Need õied  peaksid puhkema järgmisel kevadel, aga õitsevad sügisel,» ütles ta ning selgitas, et õunapuu õiealged tekivad kasvupungades juba aasta varem suvel. Aga kuna nüüd on olnud vahepeal väga palav ja on tulnud ka natuke vihma, siis võib viljapuu hakata õitsema, eriti juhul, kui puu juurtes või võras on mingid vigastused, mida silmaga ei pruugi märgata. «Tekib orgaaniliste ainete üleküllus võras ja see soodustabki pungade ennatlikku arengut,» rääkis Univer.

Univeri sõnul esineb üksikuid õisi viljapuudel üpris sageli, kui aga õitsemine on massiline nagu sellel puul, siis on see harvaesinev nähtus, kuid siiski mitte haruldane.

Univer ei usu, et õunapuuga järgmisel aastal midagi halba juhtuks. Ta soovitab pererahval aidata puu juurtekasvule kaasa sellega, et teda kasta. Sügisestest õitest võivad tekkida ka väikesed viljad, mis söömisküpseks küll ei arene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles