Muuseum näitab iidseid Leedu lelusid

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidsed Leedu mänguasjad
Iidsed Leedu mänguasjad Foto: Kalev Saar

Täna avati Tartu mänguasjamuuseumis Leedu 13.–17. sajandi mänguasjade näitus. Nimetatud sajandite mänguasjad on arheoloogilised leiud, veel eksponeeritakse näitusel varasemast ajast pärinevate mänguasjade koopiaid ja mängude rekonstruktsioone.

Tartu mänguasjamuuseumi direktor Triin Vaaro ütles, et keskaegsete mänguasjade seas saab eristada teatud lelutüüpe, näiteks sõja- ja spordimänguasjad, muusikalised mänguasjad, loomad ja nukud. Selliste vanaaegsete mänguasjade eesmärk polnud tema sõnul lapsi lõbustada, vaid pigem neile õpetada, kuidas elus toime tulla.

«Tüdrukud said mängida nukkudega ja harjutada, kuidas lapse eest hoolitseda, ning poisid said näiteks mõõkade või ambudega mängida, et nad hiljem oskaksid kas lahingus või küttides hakkama saada,» kirjeldas Vaaro.

Näitus jääb avatuks jõuludeni ning lisaks on täna ja homme Vilniuse mänguasjamuuseumi töötajate õpetusel vaha- ja pulganuku ning vurride valmistamise töötoad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles