Mustlasmees võttis topeltmõrvasüü omaks

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talumaja Tartumaal Vedu külas, kust leiti 77-aastase Tiiu vägivallatunnustega surnukeha.
Talumaja Tartumaal Vedu külas, kust leiti 77-aastase Tiiu vägivallatunnustega surnukeha. Foto: Risto Mets

Tartumaal kahe vanadaami tapmises kahtlustatav August Burkevitš tunnistas end ülekuulamisel süüdi. Prokurör nõuab, et kohus karistaks meest eluaegse vangistusega.


Mõrvakahtlusega 58-aastane Burkevitš istub kinni eeluurimisvanglas ja ootab oma saatust. Kohus otsustas mehe vahistada, sest politsei hinnangul võib just tema olla see, kes tappis 16. septembri õhtul Tartu vallas Kobratu ja Vedu külas kaks üksi elanud eakat naist ning pistis nende kodudele tule otsa.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokurör Toomas Liiva kinnitas pressiesindaja vahendusel, et uurimine käib ning järjepanu laekuvad erinevate ekspertiiside vastused.

Vahepeal on kahtlustatavale esitatud süüdistus omakasu motiivil kahe tapmise toimepanemises (§ 114 p.3,5) ning mees on oma süüd tunnistanud, lisas prokurör.

Jõuab peagi kohtusse

Burkevitši tabamiseni aitasid politsei inimestelt saadud vihjed. Ööl vastu 18. septembrit peeti mees kinni tema Lähte endisesse kauplusehoonesse rajatud kodus.

Uurijad on teinud topeltmõrva uurimisel intensiivset tööd ning prokurör loodab tuua Burkevitši kohtupinki juba novembrikuus või hiljemalt detsembri alguses.

Meest on kohus varem karistanud enam kui kümnel korral. Viimati vabanes ta trellide tagant alles tänavu mais, kuhu ta oli sattunud alkoholijoobes autojuhtimise eest. Kinni on ta istunud ka vägivallaga seotud kuritegude eest.

Kahe inimese mõrva eest näeb karistusseadustik ette kaheksa- kuni kahekümneaastase või isegi eluaegse vangistuse. Arvestades kahtlustatava eelnevat kriminaalset minevikku ning toimepandud kuritegude erilist julmust, nõuab prokurör kohtus kahtlusalusele maksimaalset karistust ehk eluaegset vangistust. Mees ise on palunud kergemat karistust.

Mõrv metsatalus lahenduseta

Aasta alguses pani seni tabamata kurjategija toime sarnase käekirjaga veretöö Tartu vallas Metsanuka külas. Mõistagi on uurijad pärinud Burkevitšilt sellegi mõrva kohta. Kuidas mees reageeris või mida ta selle kahtlustuse kohta ütles, prokuratuur esialgu uurimise huvides ei avalda.

Mäletatavasti tapeti 5. jaanuaril Tartu vallas Metsanuka külas üksi elanud 72-aastane Virve. Surma tõid kirvega tekitatud peahaavad, memme eluase oli seejärel põhjalikult segi paisatud.

Erinevalt Kobratu ja Vedu mõrvapaikadest ei püüdnud kurjategija Metsanukas asuvat maja põlema panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles