Dendropargis valmib peagi uus jooksurada

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere spordipargi juhataja Marti Viilu sõnul kaetakse uus jooksurada purustatud kruusaga, mis on jalale mugav.
Tähtvere spordipargi juhataja Marti Viilu sõnul kaetakse uus jooksurada purustatud kruusaga, mis on jalale mugav. Foto: Kalev Saar

Septembri alguseks valmib Tähtvere dendropargis 1,5-kilomeetrine kruusakattega jooksurada, mis parandab märkimisväärselt spordipargis treenimise võimalusi.

Tähtvere puhkepargi juhataja Marti Viilu sõnul oli jooksuraja idee nii eelmise kui üle-eelmise kaasava eelarve ettepanekute hulgas, kuid jäi mõlemal korral napilt rahastuseta. Idee autoriks on tuntud hematoloog ja harrastussportlane Ain Kaare.

«Kui me sel kevadel Ain Kaarega kohtusime, siis mõtlesime, mida seekord kaasavasse eelarvesse paneme. Kas läheme edasi kunstlumetootmise projektiga või panustame dendropargi arengusse,» rääkis Viilu. «Lõpuks leidsime, et sel aastal võiks suusatajad ja jooksjad seljad kokku panna ja alustada dendropargi arendust.»

Konkreetsemale tegutsemisele aitas kaasa seegi, et 1. jaanuarist kuulub dendropark Tähtvere puhkepargi koosseisu. «Enne polnud ta justkui kellegi maa ja keegi ei tahtnud siia lisaraha kulutada. Nüüd oleme meie selle missiooni võtnud, et see korralikult korda teha ja linnarahval oleks hea koht, kus sportida,» lausus Viilu.

Uued võimalused

Uus rajalõik on 1,5 kilomeetrit pikk ning kulgeb suuresti samas koridoris, kus varasem ebatasane pinnasetee. Uue tee alune on lükatud höövliga siledaks, kaetud geotekstiili ning purustatud kruusaga.

«Enam pole madalamaid ja kõrgemaid kohti, vaid kogu rada on ühtlaselt sile,» lausus Viilu. Ta kinnitas, et kruusakate peaks olema jooksja jalgadele isegi parem kui hakkpuit.

Valmiv jooksurada tekitab sportijatele mitu uut kombineerimisvõimalust.

«Suures plaanis on meil varsti välja pakkuda umbes kaheksakilomeetrine ring: algus spordipargis, ümber pargitiigi, siis läbi ranna ja Jänese matkaraja ning lõpuks keerab dendroparki,» kirjeldas Viilu. «Oleme neid radu joonistanud igat pidi ja vaadanud, et selline lõik võiks olla täitsa hea. Siis ei teki inimestel tunnet, et joostakse kogu aeg ühte igavat ringi, nagu on rulliraja ääres.»

Valmivat rajalõiku saab kasutada ka talvel. Kas sinna tehakse suusarada või jääb see jalutamiseks, selgub lume saabudes.

«Eks talv näita, kuidas see läheb. Rajameistriga oleme arutanud küll, aga kõigepealt ootame lume ära ja siis vaatame, kuidas me saame seda integreerida,» rääkis Viilu. Ta lisas, et selleks talveks korjatakse dendropargist taldrikugolfi märklauad ilmselt ära.

Taldrikugolfarite ja suusatajate põrkumine on igipõline mure. «Kevadel sai küll rajad ümber tõstetud, et nad vähem lõikuks, aga ikka on inimesi, kes arvavad, et dendropark kuulub ainult nendele,» sõnas Viilu. Uus jooksurada lõikub taldrikugolfi rajaga kahes kohas.

Suusanõlv lastele

Eelolevaks talveks on Tähtvere spordipargil valminud ka lastele mõeldud pisem suusaõppe nõlv. «Väikesed tahavad ju ka mäest alla lasta, aga rajal nad jäid sageli ette ja lõhkusid rada. Siis otsustasimegi, et me teeme neile oma nõlva, kus nad saavad segamatult harjutada,» selgitas Viilu.

Tähtvere spordipargil on Viilu sõnul veel projekteerimisel uus kunstlumesüsteem, mis kataks osaliselt ka dendropargi suusarajad. Millal ehituseks läheb, pole veel teada.

Uue jooksuraja valmimist rahastab Tartu linn 30 000 euroga, mis eraldati juba kevadel lisaeelarvest. «See on esimene etapp,» nentis Viilu. Teises etapis puhastatakse kõik kraavid, et maapind oleks kuivem ja inimesed saaksid kevadel hakata juba varem jooksmas käima. Viilu kinnitusel käib Tähtvere spordipargis iga päev treenimas 300–400 inimest.
------------------------------

Tähtvere jooksurajad

• Spordipargis asub 850 m hakkpuidust jooksurada ja 1,3 km sprindirada.

• Koos dendropargi uue, 1,5 km jooksurajaga saab kombineerida kuni 8 km jooksuringi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles