Turistid avastasid Piirissaare

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare sadamas asuvas infopunktis on müügil ka kohalikud suveniirid.
Piirissaare sadamas asuvas infopunktis on müügil ka kohalikud suveniirid. Foto: Vitali Trots

Tänavune suvi on Piirissaarel olnud väga külalisterohke, Tartumaa ainsa asustatud saare elu ja inimesi käiakse kaemas lähemalt ja kaugemalt. Nagu soojad saiad lähevad ka saarel valmivad suveniirid.

«Inimesed räägivad, et sellist suve nad ei mäletagi, kus nii palju turiste käib,» ütles Piirissaare vallavanem Liina Miks. «Praam on kogu aeg täis, saarel külalisi võõrustava Robert Saki firma ei jõua tulijaid ära toita ja majutada. Tore!»

Vallavanema sõnul käiakse Piirissaart avastamas nii Eestist kui piiri tagant, üksi ja rühmade kaupa. «Nüüd on meil sadamas ka infopunkt ja seal pakutakse toredaid kohalikke suveniire, paistab, et need lähevad hästi kaubaks,» lisas vallavanem.

Suveniire hakkas valmistama MTÜ Piirissaare Kultuuriselts, mille rajasid mullu sügisel kohalik kalur Vitali Trots ja üks eelmine vallavanem Siim Avi.

«Meil on tahtmist ja mõtteid, kuidas saarel elu huvitavamaks teha ning sellepärast rajasimegi mittetulundusühingu,» selgitas Siim Avi.

Suveniiridest pakutakse näiteks Piirissaare piltide ja sümboolikaga tasse, taldrikuid ja külmkapi magneteid. Kaup on letis sadamas infopunktis, sest saarel pole oma poodi juba aasta.

Varsti, 5. septembril Piirissaare esimesel laadal «Sibulast kalani» korraldab kohalik kultuuriselts näiteks esimese Piirissaare sügisjooksu, mille distants on 1500 meetrit.

«Ega saarel väga pikalt joosta annagi, kõige pikem distants on ligi neli ja pool kilomeetrit,» märkis Siim Avi. «Esimesel korral alustame lühema maaga, tahame laadalistele lihtsalt väikest vaheldust pakkuda.»

Kuigi Piirissaare valla korraldatavat sügislaata pole laialt veel reklaamitud, on huvi selle ettevõtmise vastu juba suur.

«Reisparvlaev Koidula on laadapäevaks juba välja müüdud,» rääkis vallavanem. «Tartu lodjaselts tegi seepeale Peipsi laevnikele üleskutse tulla laadapäeval mandri ja saare vahel rahvast vedama. Nüüd on tekkimas uus probleem – laevad ei pruugi meie kanalisse ära mahtuda. Anname endast parima ja loodame, et kõik alused leiavad koha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles