Pildid: taasiseseisvumispäeva rattamatk Tallinnast Tartusse lõppes raske tõusuga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nagu 220 kilomeetri läbimisest veel vähe, olid Tallinna-Tartu rattasõidu Gran Fondo Estonia korraldajad jätnud osalejaile lõpetuseks tõelise «maiuspala»: munakivisillutisega kaetud Lossi tänava tõusu Toomemäele.

Täna hommikul kell 8 asus Tallinnast Vabaduse väljakult Tartu poole teele 260 jalgratturit. Neist 12 tegi läbi 100 kilomeetri pikkuse sõidu Tamsaluni, kuid ülejäänutel oli ees selge siht jõuda Emajõelinna.

Rattasõit viis Tallinnast üle Jõelähtme Piibe maanteele Käravetele. Hiljem pöörati Tamsalu peale, kust liiguti Väike-Maarja kaudu Emumäele, mis oli sõidu kõige raskem koht. Terve kilomeeter tõusu keskmise tõusunurgaga kümme protsenti. Pärast Emumäge jõuti tagasi Piibe maanteele, kuid Jõgevalt ei sõidetud otse Tartusse, vaid rada kulges üle Palamuse ja Kukulinna vahele jäävate voorte.

Sõideti vastavalt võimekusele. Esimene grupp hoidis tempo keskmiselt 35 km/h juures. Järgmine grupp sõitis viis kilomeetrit tunnis aeglasemalt ning kolmas grupp püüdis hoida 25 km/h tempot.

Et tegemist oli matka, mitte võistlusega, möödus sõit osalejate kinnitusel turvaliselt ja mõnusalt. Soe päike paistis terve päeva ja tuul ei teinud samuti liiga.

Veidi pärast kella 15 pärastlõunal pööras Ülikooli tänavalt Toomele viivale kivisillutisele umbes 60 ratturit, kõigil seljas korraldajate selga antud kollased särgid. Ja ikkagi läks lõpus kihutamiseks. Ligi seitsme protsendilise tõusunurgaga mäkke punnis end esimesena Meelis Leidt.

Seitse tundi sadulas veetnud mehed ja naised ei kibelenudki kohe ratta pealt maha, vaid keerutasid tiirutasid Toomemäel ringi. «Kas nüüd Tallinnasse tagasi ka?» praalis mõni.

Ratturitega juttu tehes selgus, et nii mõnigi neist on elus ka varem sellise distantsi sadulas läbinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles