Lina tänavas läheb ikkagi lammutamiseks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lina tänava ajaloolises haiglakompleksis säiliks detailplaneeringu kohaselt neli olemasolevat hoonet (kollased), neist üks ümbertõstetult. Lisanduks kolm uut maja Aleksandri tänava äärde, 7-korruseline büroomaja Turu tänava äärde ja Lina 11 pesuköögi fassaadi või selle osade säilitades ehitatav uus maja (punased).
Lina tänava ajaloolises haiglakompleksis säiliks detailplaneeringu kohaselt neli olemasolevat hoonet (kollased), neist üks ümbertõstetult. Lisanduks kolm uut maja Aleksandri tänava äärde, 7-korruseline büroomaja Turu tänava äärde ja Lina 11 pesuköögi fassaadi või selle osade säilitades ehitatav uus maja (punased). Foto: Arhitektuuriklubi

Kodanikeühenduste võitluse tulemusel säilib Lina tänava sajandivanuse haiglakompleksi seitsmest majast oma kohal kolm, veel üks tõstetakse ümber ja ühest säilib fassaad.


Detailplaneeringu eskiislahenduse kohaselt tuleb säilitada ja korda teha oma praeguses asukohas Lina 6, Lina 4 ja Aleksandri 32 hoone. Lina 8 maja teisaldatakse paralleelseks Lina 4 hoonega.

Lina 11 pesuköögist peab säilitama fassaadi või selle osad, hooned Lina 7 ja 9 lammutatakse. Nende asemele kavandatakse kaks uut hoonet, mille ehitusalune pind ei või ületada olemasolevate hoonete ehitusalust pinda.

Lisaks nähakse ette Aleksandri tänava äärde kolm uut hoonet, mille suurus peab sobituma olemasoleva hoonestusega. Turu tänava äärde võib ehitada kuni 7-korruselise ärihoone.
Linnavalitsuses teisipäeval heakskiidu saanud planeeringu eskiisi kohaselt säilitatakse maksimaalselt olemasolev haljasala.

Planeeringuala on 1,93 hektarit suur ja sellele on kavas moodustada viis krunti.

Suur avalik huvi

Abilinnapea Raimond Tamm ütles, et praeguse lahenduse sündimisele aitas kaasa juba planeeringu algatamisega kaasnenud ulatuslik avalik arutelu, mis tõukus ehitusekspertiisi arvamusega põhjendatud plaanist lammutada seitsmest hoonest tervelt viis.

«Linnavalitsus kaalus kolmanda sektori ettepanekuid tõsiselt ja kuna oli kahtlustusi ekspertiiside kallutatuse osas, siis tellisime uue ekspertiisi lammutamisele või ümbertõstmisele määratud hoonete kohta,» ütles Tamm.

Ta täpsustas, et OÜ Ehitusekspertiisibüroo ekspert Hannes Kase tuvastas defekte kõigil hoonetel, leidis, et Lina 7 ja 9 pole rekonstrueerimiskõlblikud ja Lina 8 vundamendi olukord ei võimalda seda maja vundamendilt ära tõstmata remontida.

Tamm ütles, et just ekspertiisist lähtuvalt pidas linnavalitsus põhimõtteliselt võimalikuks Lina 8 hoone teisaldamist.

OÜ Aurorette tellimusel koostas planeeringu OÜ Arhitektuuriklubi. Arhitektuuriklubi projekteerija Kaido Kepp ütles, et mõistlik on Lina 8 hoone teisaldada, sest muidu oleks Turu tänava äärde kavandatav büroomaja sellel liiga seljas.

Turu tänava äärde büroomaja kavandamine on aga tema sõnutsi ette nähtud juba Tartu üldplaneeringus.

«Loodan, et koostöö kolmanda sektoriga aitab kaasa sellele, et eskiislahendus põhjustab vähem diskussiooni, kui oli varem,» ütles abilinnapea Tamm.

Kolmas sektor pole rahul

Säästva Renoveerimise Infokeskuse Tartu ühenduse liige Kristina Kurm sõnas aga, et nemad ei ole taganenud kõigi olemasolevate hoonete säilitamise nõudest ja ka Lina 8 ümbertõstmine ei ole nende meelest sobilik.

Supilinna Seltsi esimees Mart Hiob ütles, et hoonete teisaldamine ja lammutamine on vastuvõetamatu.

«Mis aga puudutab säilitatavaid hooneid, siis planeering räägib rekonstrueerimisest, mitte restaureerimisest. See tähendab, et ka neist majadest ei pruugi palju järele jääda,» rääkis Hiob.

Ta lisas, et sellistel tingimustel ei ole Lina tänava miljöökaitse piirkonnal mitte mingit mõtet.
Detailplaneeringu eskiislahenduse avalik arutelu on 1. novembril kell 15 linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna nõupidamiste ruumis Raekoja plats 3 kolmandal korrusel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles