Miks on Tartu tänavatel õhtuti ja hommikuti nii pime?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Miks on taas sagenenud kaebused selle üle, et linna tänavatel on hommikuti ja õhtuti pime, ning kas kaebustel võib olla alust?


Vastab linnamajanduse osakonna tänavavalgustuse peaspetsialist Sven Ilves: Valge, väga valge on. Võib-olla tekib kontrast sellest, et mõned firmad panevad oma laternad põlema siis, kui väljas on tõesti väga valge, ja inimesed arvavad, et nii peabki igal pool olema.

Tegelikult on see vale. Kodus iga päev vaatan, et õues läheb hästi hämaraks ja siis tänavavalgustus süttib. Hommikuti tõesti kustutatakse natuke varem ära, nüüd kell 7 kustusid tuled, 7.10 läks väljas valgeks.

Inimesed arvavad, et kui natuke on hämardunud, peavad tuled põlema minema, aga no ei pea.

Kas võib olla põhjus, et mõnes linna piirkonnas andurid ei tööta korralikult?

Aga meil ei ole andureid, meil on keskjuhtimine. Võib õige olla, et mõnes linna piirkonnas toimuvad lülitused hiljem, kuni 10 minutit võib olla vahe eri linnaosade vahel. Aga keegi ei saa öelda, et pime on, olen ise kontrollimiseks linnas ringi sõitnud.

Aga kui inimestele siiski tundub, et on liiga hämar – võib-olla ka subjektiivselt, aga paljud linased seda tajuvad ja see neid häirib –, kas see võiks olla argument laternate põlemise aega pikendada?

Eehh. Vihmaste ilmadega on asi natuke teistmoodi. Aga kui ikka on selge ilm, kümme inimest arvab ühtpidi, teine kümme teistpidi – mul on mitmetega kirjavahetus –, siis pigem peaks minema koos välja ja vaatama, kas on ikka pime. Öelgu konkreetselt, kus lambid ei põle. Teinekord on nii, et ei põle asutuste õuel või maanteeameti laternad, neid ei saagi linn süüdata.

Teile võib siis helistada ja probleemidest teada anda?

Kel vaja, on mu numbri linna kodulehelt üles leidnud. Vigade leidmine sõltub paljuski inimeste teadetest.

Ühesõnaga teie meelest linnas pime ei ole, võib olla üksikuid rikkeid ja nendest teatamine on tänuväärne?

Täpselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles