Noored maastikuehitajad esindavad Eestit kutsemeistrivõistlustel Brasiilias

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noormeestele saadeti harjutamiseks paar kuud enne võistlust testprojekt, mille järgi sai mõõduvõtmiseks valmistuda. Võistluse ülesanne muutub kohapeal olles aga kolmekümne protsendi ulatuses. Arlis Vaagen (paremal) ja Mihkel Kajanus (vasakul).
Noormeestele saadeti harjutamiseks paar kuud enne võistlust testprojekt, mille järgi sai mõõduvõtmiseks valmistuda. Võistluse ülesanne muutub kohapeal olles aga kolmekümne protsendi ulatuses. Arlis Vaagen (paremal) ja Mihkel Kajanus (vasakul). Foto: Liina Liiv/Innove

11.-16. augustini toimuvad Brasiilias São Paulos ülemaailmsed kutsemeistrivõistlused WorldSkills 2015, kus osalevad 63 riigi õppurid. Eestit esindavad üheksa noort meistrit, kelle hulgas on kaks Luua metsanduskooli maastikuehituse eriala õpilast Arlis Vaagen (22) ja Mihkel Kajanus (17).

Täna leiab São Paulos aset avatseremoonia ja homsest kuni 15. augustini on võistluspäevad.

Maastikuehituse võistlusel on kokku viisteist tiimi, kelle ülesandeks on nelja päeva jooksul ehitada kaheliikmelise meeskonnana viiekümne ruutmeetriline aed, mis sisaldab kõike maastikuehitusega seonduvat nagu kivimüürid, puitterrass, erinevad kivisillutised kui ka veesilma meisterdamine koos pinnasetöö ja istutamisega.

Noorte osalust võistlusel koordineerib SA Innove. Innove kommunikatsioonispetsialisti Liina Liivi sõnul võib noorte väljavalimise protsess küll erialati mõnevõrra erineda, kuid üldjuhul pääsesid tema sõnul ülemaailmsele mõõduvõtmisele Eesti kutsemeistrivõistluste võitjad. Arlis Vaagen võitis näiteks «Noor meister 2014» Eesti meistrivõistlused maastikuehituses. Mihkel Kajanus aga võitis tänavu Luua metsanduskooli koolisisesed võistlused.

Väga suur huvi

Liiv lisas, et varasematel aastatel on noored välja toonud, et peavad maailma kutsemeistrivõistlustele pääsemise eelduseks eelkõige väga suurt huvi oma eriala vastu ja motivatsiooni sellega tegelemiseks. «Mitte õppimine ei lõppe ära koolitunnis, vaid nad teevad lisaks väga palju tööd ja treeninguid,» ütles ta.

Eesti osales ülemaailmsel kutsevõistlusel WorldSkills esmakordselt 2007. aastal. Parimad tulemused on siiamaani ette näidata tisleri erialal - kaks kümnendat kohta. Koju on toodud ka meisterlikkuse medaleid, mis tähendab, et võistleja on oma alal näidanud väga häid oskuseid.

Eesti võistlejad võtavad Brasiilias lisaks maastikuehitusele mõõtu mehhatroonikas, veebidisainis, plaatimises, restoraniteeninduses, tisleritöös ja infotehnoloogias.

2015. aasta võistlusel Brasiilias osaleb 1200 noor viiekümnel erineval võistlusalal. Järgmine WorldSkills toimub 2017. aastal Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis.

Lisainfo võistluse kohta WorldSkills 2015 kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles