Kavandatud kaldapiire osutus liiga nõrgaks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emajõe päevinäinud kaldapiire Tartu kesklinnas püsib, selle uuendamise esimene katse luhtus.
Emajõe päevinäinud kaldapiire Tartu kesklinnas püsib, selle uuendamise esimene katse luhtus. Foto: Kalev Saar

Siit-sealt katki ja mujalt ohtlik Emajõe-äärne kaldapiire pidi Tartu kesklinnast suvel kaduma, kuid püsib kui raudnael, sest esimene katse vana piire uue vastu vahetada luhtus. Ka Võidu silla ilmestamine tuledega lükkub edasi.

Tartu linnavalitsus lükkas tagasi Emajõe äärde Kaarsilla ja Võidu silla vahelisele lõigule valgustatud kaldapiirde ehitamiseks korraldatud riigihanke pakkumise.

«Tugevusarvutused näitasid, et algselt kavandatud piiret ei saa sinna ehitada,» selgitas Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Selles piirkonnas korraldatakse rahvarohkeid üritusi, näiteks tudengite paadirallit, ja arvutuste järgi ei peaks algne piire inimmassile vastu.»   

Kaldapiirde lahenduse töötasid välja Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna arhitektid. Emajõe vanalinnapoolsele kaldale kavandati tsingitud kanttorust piirded, mis värvitakse tumedaks, et need sobiksid kokku Võidu silla piiretega. Käsipuu sisse paigaldatakse valgustus.

Linnavalitsus korraldas sellise kaldapiirde tegemiseks projekteerimis-ehitushanke. «Meil oli vaid kujundusprojekt,» märkis Rein Haak. «Hankel osalenud pakkuja lasi inseneridel teha tugevusarvutuse, millest selgus, et seal on tarvis kasutada jämedamaid torusid. Tugevam piire maksab rohkem, kui kujundusprojekti järgi pakutud hind, pakkuja ei saa sellise hinnaga korralikku piiret ehitada ja sellepärast tuli hange tagasi lükata.»

Nüüd käib projekteerimine, tugeva kaldapiirde projekt valmib 28. augustiks. Septembris korraldatakse uus hange.

«Kui hind sobib ja kui talv ei tule vara, jõuame selle töö veel tänavu ära teha,» ütles Rein Haak.

Emajõe kaldapiirde uuendamise valisid tartlased eelmise aasta kaasava eelarve üheks võiduideeks. 70 000 euro ulatuses rahastatakse ehitust kaasava eelarve vahenditest.

Tartu linnavalitsus lükkas eelmisel nädalal tagasi ka Võidu sillale kujundusvalgustuse ostmiseks ja paigaldamiseks korraldatud riigihankel tehtud pakkumise.

Põhjuseks oli raha: töö eeldatav hind koos käibemaksuga oli 60 000 eurot, kuid pakkumine oli 107 760 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles