Tartus kihutavad Euroopa noored rattatipud

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel Räim
Mihkel Räim Foto: Kristjan Teedema

Tartus peetavad maanteerattasõidu Euroopa meistrivõistlused toovad neljapäevast pühapäevani linna tänavatele pedaalima üle 600 jalgratturi rohkem kui kolmekümnest Euroopa riigist.

Nelja võistluspäeva jooksul sõidetakse kaheksa sõitu. Neljapäeval on võistlustules U23 vanuseklassi naised ja naisjuuniorid, kes jagavad medaleid eraldistardisõitudes. Reedel selgitatakse parimad eraldistardisõitjad U23 meeste ja meesjuunioride hulgas. Laupäeval ja pühapäeval on kavas grupisõidud, mis toimuvad Tour of Estonialt tuttavaks saanud Tartu GP ringil. Laupäeval võistlevad naised ja pühapäeval mehed.

Võistlusprogrammis on ka rahvasportlastele ja pealtvaatajatele mõeldud rahvasõit pikkusega 62 km.

Hea tase

Võistluste direktor Indrek Kelk ütles, et Tartul õnnestus tippvõistluse korraldusõigus saada seetõttu, et 2004. aastal suudeti Otepääl näidata väga head taset. «Eks me näitasime toona head kvaliteeti ja meiega jäädi väga rahule,» märkis ta. «Toona oli sõnum, et need olid läbi aegade parima korraldusega Euroopa meistrivõistlused, ja eks ka meie teiste võistluste tase ja kvaliteet on Euroopa jalgrattaliidule teada.»

Seekordse võistluse korraldamise taotlus saadeti ära neli aastat tagasi ning peale positiivset otsust algasid kohe ettevalmistused. Tõsisem töö on Kelgu kinnitusel käinud eelmise aasta kevadtalvest.

Kelgu sõnul peaks koos võistlejate ja taustajõududega ulatuma Tartusse saabuvate inimeste hulk 900ni. «Mis aga puutub pealtvaatajaisse, siis nende kohta meil infot pole, aga välismaa numbritega autosid on tänavatel juba näha. Ilmselt on need noorte ratturite pereliikmed, kes on tulnud lähiriikidest kaasa elama,» lausus ta.

Eesti koondise peatreener Toivo Suvi ütles, et Eesti võistkondade koosseisud on paigas ning Tartusse tullakse head tulemust tegema. «Arvestades U23 meeste selle aasta tulemusi, on mingid lootused meil olemas,» sõnas peatreener. Ta tuletas meelde, et viimasel Itaalia maailmakarikaetapil saavutas Mihkel Räim U23 klassi meeste hulgas teise koha.

«Pigem ootamegi tulemust U23 koondise liikmetelt, kuigi ka juunioridelt on sel aastal tulnud mõned poodiumikohad,» lisas Suvi ning tõstis esile Karl Patrick Lauku ja Siim Kiskoneni. «Nad on kõik väga motiveeritud, aga kuidas võistlus välja kukub, seda ei oska ennustada.»

Kuigi võistlused on kohe algamas, jätkus kaks päeva enne avastarti Kelgul muresid kuhjaga. Eelkõige tegi teda kurvaks Tartu tänavate seisukord. Tema sõnul ei paku need rahulolu ei kvaliteedi ega silmailu poolest.

«Kahjuks on viimase kümnendi kõige võimsamad kaevamised olnud vaja kesklinnas ära teha just võistluste eel,» rääkis Kelk. «Meile on antud lubadus, et täna (eile – toim) ööseks saavad võistlusraja alla jäävatel tänavatel kõik augud asfalteeritud, aga kõik see, mis raja kõrvale jääb, on häirivalt silma riivav ega jäta Tartu linnast sellist muljet, nagu me tahaks väliskülalistele jätta.»

Vältigem Turu tänavat

Peakorraldajana pani ta tartlastele südamele, et kel vähegi võimalik, võiks võistluste ajal Turu tänavat vältida. «Kuigi üks linnast väljuv sõidusuund on avatud, on pool tänavat aedadega piiratud ja kõik pööramised on komplitseeritud. Kui inimestel on võimalik Turu tänavat vältida, siis oleksime kõigile tänulikud,» sõnas Kelk.

Teise olulise asjana rõhutas ta seda, et Ihaste sild on neljapäeval ja reedel kella 10 ja 17 vahel suletud ehk teisele poole jõge minekuks tuleb päevasel ajal kasutada Sõpruse või Võidu silda.

Maanteerattasõidu Euroopa meistrivõistlusi on korraldatud 1973. aastast. Need peetakse Euroopa jalgratturite liidu egiidi all. Võistluste eelarve on 220 000 eurot. Suurimad toetajad on kultuuriministeerium, EAS ja Tartu linn.

Kas teate?

Võistluste programm

6. august

• Kl 12.30–13.30  eraldistart, naised U23 (19–22-aastased), 18,4 km

• Kl 15–16 eraldistart, naisjuuniorid (17–18-aastased), 14,4 km

7. august

• Kl 11–13 eraldistart, mehed U23, 31,5 km

• Kl 15–16 eraldistart, meesjuuniorid, 18,4 km

8. august     

• Kl 9.30–11. 30 grupisõit, naisjuuniorid, 74,4 km (6 ringi x 12,4 km)

• Kl 12–14 Tartu tänavasõit harrastajatele 62 km (5 ringi x 12,4 km)

• Kl 15–18.15 grupisõit, naised U23, 124 km (10 ringi x 12,4 km)     

9. august

• Kl 10–13 grupisõit, meesjuuniorid, 124 km (10 ringi x 12,4 km)

• Kl 14.00–17.40 grupisõit, mehed U23, 161,2 km (13 ringi x 12,4 km)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles