Brasiillane treenib Tartu vutipoisse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiillasest treener Ricardo Moreira tuli Tartusse õpetama vutipoistele, kuidas tegelikult jalgpalli mängitakse. Esiplaanil võtab õpetust kuulda Aleks Meinhard.
Brasiillasest treener Ricardo Moreira tuli Tartusse õpetama vutipoistele, kuidas tegelikult jalgpalli mängitakse. Esiplaanil võtab õpetust kuulda Aleks Meinhard. Foto: Margus Ansu

FC Santos Tartu tegi kevadel hea investeeringu, palgates spordidirektoriks Antonius Joore. Hollandlase laialdased sidemed on võimaldanud tuua Tartusse vutitarkusi tippjalgpalliriikidest.


Suvel treenis Santose poisse neli tulpidemaa tipptreenerit Rotterdami Feyenoordist ja Amsterdami Ajaxist. Oktoobri algusest on tänu Joorele Tartus kogenud treener teisest jalgpallimaailma tippriigist, brasiillane Ricardo Lunstedt Moreira.

Joore kutsus Lätis FC Skon­­to spordidirektorina töötades Moreira sinna treeneriks. «Leppisime pärast minu Lätist lahkumist kokku, et hoiame sidet,» sõnas Joore, «nüüd on ta siin ja tundub, et talle meeldib siin töötada.»

Coerveri meetod

Moreira ütles, et ei kavatse Santoses midagi kardinaalselt muutma hakata.
«Asi pole muutmises, tahan õpetada poistele uusi asju, töötada rohkem tehnika kallal,» selgitas brasiillane. «Tahan õpetada neid aru saama, kuidas mängida jalgpalli, kuidas olla väljakul, sööta, lüüa, triblada – Brasiilia võtted segatuna Hollandi jalgpalliga.»

Santoses asub Moreira juurutama spetsiaalset, tehnikal ja individuaalsel meisterlikkusel põhinevat Coerveri meetodit. Hollandlase Wiel Coerveri 1970. aastatel välja töötatud treeningumetoodika on edasiarendus hollandlaste nn totaalsest jalgpallist ning on kasutusel mitmete maailma suurklubide (nt Manchester United, Amsterdami Ajax ja Hamburgi klubi) noorteakadeemiates.

«Veel on raske midagi öelda,» sõnas vaid kaks nädalat siin viibinud Moreira Tartu jalgpallipoiste kohta, «kõvasti on vaja tehnikaga tööd teha.»

«Kahjuks ei ole planeedi sellel poolel jalgpall just spordiala number üks, seega ei olnudki mu ootused väga kõrged,» annab ta peenetundelise vihje. «Kui siin oleks fantastilised mängijad, poleks mul mõtet siia jääda.»

Nii tuleb Moreiral tema enda sõnul siin suuresti nullist alustada ja töötada, töötada, töötada: «Nagu ma ütlesin – tehnika, pall-pall-pall-pall ja veel kord tehnika, kus seista, kuhu joosta.»
Moreira sõnul ei tasu eestlastel lasta ennast heidutada, et siinne jalgpall tema kodumaa tasemeni ei küüni. «Brasiillasi on 200 miljonit – vaadake, kui suure hulga seast seal valida on,» märgib ta.

Jalgpall on muutunud

Eesti koondise mänge on brasiillane jälginud: «Tarmo Kink on mu hea sõber.» Loomulikult vaatas Moreira telekast Eesti-Brasiilia sõpruskohtumist, samuti viimast kohtumist Sloveeniaga.

«Jalgpall on palju muutunud, 10–15 aastat tagasi oleks Eesti-Brasiilia kohtumine olnud nagu mingi nali brasiillaste jaoks, nüüd saadi raske 1:0 võit. Ka Sloveenia vastu oli mäng ju teie käes, aga läks nagu läks,» räägib Ricardo Luns­­tedt Moreira.

Nii Moreira kui Joore leping Santosega kestab aasta lõpuni. Siis räägitakse klubiga uuesti läbi ja pole välistatud, et Hollandi ja Brasiilia jalgpalliteadmisi saavad Tartu poisid ka tuleval aastal.

Ricardo Lunstedt Moreira

• 46-aastane brasiillane

• Tal on UEFA A-kategooria treeneri litsents.

• Treenib oktoobrist alates FC Santos Tartu aastail 1998, 1999–2000 ja 2001 sündinud poiste rühmi.

• Viimati töötas Riia Skonto esindusmeeskonna abitreenerina.

• Aastatel 2002–2007 töötas Küprosel Anorthosis Famagusta tehnilise direktorina ning klubi U17 vanuseklassi treenerina.

• Mängijana on esindanud ka Brasiilia U20 koondist.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles