Autoülevaatuste altkäemaksuafäär saab lõpplahenduse ilmselt novembris

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto tehnoülevaatus. Illustratiivne foto.
Auto tehnoülevaatus. Illustratiivne foto. Foto: Liis Treimann

Täna jätkus Tartu kohtumajas istung 32 inimesega kriminaalasjas, mis puudutab autode tehnilise ülevaatuse läbimist altkäemaksuga.


Süüalustest neli on tehnilise ülevaatajana töötanud altkäemaksu võtmises süüdistatavat, neli altkäemaksu vahendamises või sellele kaasaaitamises süüdistatavat ning 24 altkäemaksu andmises süüdistatavat.

Lõuna ringkonnaprokurör Marge Püss esitas kohtule 10 süüdistatava suhtes sõlmitud kokkulepped ning taotluse nende suhtes kokkuleppemenetluse kohaldamiseks, vahendas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Neist kümnest kolm on süüdistatavad altkäemaksu võtmises, kolm altkäemaksu vahendamises ning neli altkäemaksu andmises.

Ülejäänud 19 isiku suhtes taotles prokurör kriminaalmenetluse lõpetamist kriminaalmenetluse seadustiku paragrahvi 202 alusel (menetluse lõpetamine avaliku menetlushuvi puudumise korral ja kui süü ei ole suur) koos kaasnevate kohustustega. Neist 18 on altkäemaksu andmises süüdistatavat ja üks altkäemaksu vahendamisele kaasaaitamises süüdistatav.

Nelja isiku suhtes, kellest ühel lasub altkäemaksu võtmise süüdistus, kahel altkäemaksu andmise kahtlus ning ühel rahasummade vahendamise süüdistus, jätkuks kohtumenetlus üldmenetluses.

Võimalike üldmenetlusest eraldamiste ja menetluste lõpetamiste taotluste osas võtab kohus seisukoha prognoositavalt novembri esimeses pooles pärast kõigi toimikumaterjalidega tutvumist.

Kokkuleppemenetluse aluste isikute üle toimub järgmine kohtuistung 18. ja 19. novembril. Nende osas, kes jäävad üldmenetluse alla, jätkub kohtuistung 23. novembril.

Altkäemaksu võtmises süüdistatakse Stanislav Klimuševi (63), Aivar Partsi (49), Heino Tappot (61) ja  Rein Nukkit (68). Süüdistuse järgi tunnistasid nad 2008. aastal Tartus Aardla tänaval asuvas ASi Autoveod-Tehnika ülevaatuspunktis mootorsõidukite tehnilise ülevaatajana töötades altkäemaksu eest tehniliselt mittekorras olevaid sõidukeid ülevaatuse läbinuiks. Klimuševile on esitatud süüdistus ka pistise võtmises.

Süüdistuse järgi andsid sõidukiomanikud tehniliselt mittekorras olevate sõidukite ülevaatuse vormistamiseks altkäemaksuna 1000–1600 krooni, millest osa said vahendajad, osa läks osaliselt tehnoülevaatajtele ja osa ametliku ülevaatuse tasuna tehnoülevaatuspunkti kassasse.

Kuriteod pandi toime valdavalt 2008. aasta oktoobris-novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles