Tartu poiss naasis rahvusvaheliselt olümpiaadilt pronksmedaliga

Eleen Laasner
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõputseremoonia. Vasakult: Sulev Kuuse, Sulev Ingerpuu, Magnus Kaldjärv, Carel Kuusk, Maris Sala, Rein Leetmaa, Uku-Laur Tali ja Mark Gimbutas.
Lõputseremoonia. Vasakult: Sulev Kuuse, Sulev Ingerpuu, Magnus Kaldjärv, Carel Kuusk, Maris Sala, Rein Leetmaa, Uku-Laur Tali ja Mark Gimbutas. Foto: Erakogu

Hugo Treffneri gümnaasiumi abiturient Rein Leetmaa tõi Taanist bioloogiaolümpiaadilt Eestisse pronksmedali.

Kokku oli võistlusest osavõtjaid 61 riigist. Eestist läks võistlema neli noort. Lisaks Leetmaale tulid pronksmedaliga koju ka Magnus Kaldjärv Saaremaa ühisgümnaasiumist ja Carel Kuusk Tallinna reaalkoolist. Eesti võistkonda kuulus veel Maris Sala Hugo Treffneri gümnaasiumist, kes jäi napilt medalist ilma. Kuna noored näitasid vabariiklikul olümpiaadil häid tulemusi, siis oligi loogiline jätk minna rahvusvahelisele olümpiaadile.

Leetmaa sõnul sai tema suurem bioloogiahuvi alguse 6. klassis, kui õpetaja riiklikku olümpiaadi tutvustas. Sellest ajast peale on noormees vahelduva eduga iga aasta tarkuse proovile panekust osa võtnud. „Põhikoolis mul erilisi tulemusi ei olnud, kuid gümnaasiumis said osad teemad südamelähedasemaks ja seetõttu olid ka tulemused paremad,” lisas ta.

Ettevalmistuse kohta ütles Leetmaa, et alati võinuks parem olla, kuid palju aega läks gümnaasiumi uurimistöö kirjutamisele, mistõttu muuks jäi aega napilt. Siiski oli Taanis peetud võistlusel palju abi siin läbi tehtud olümpiaadi vabariiklikust voorust ja sellele järgnenud valikvõistlusest.

Võistkonna juhendajana kaasas olnud Tartu ülikooli vivaariumi juhataja Sulev Kuuse sõnul oli olümpiaad korraldatud eeskujulikult ja tasemelt keerukad ülesanded olid ette valmistatud igati korrektselt.

Abiturient Leetmaa sõnul ei olnud otseselt midagi rasket, kõige suuremat muret valmistas ajapiirang, seetõttu oli hirm, et ei jõua katseid valmis või kõiki küsimusi vastatud. Tulemusega jäi noormees väga rahule, sest sellisel olümpiaadil tipptulemuste jaoks on vaja kogemust, tema aga polnud varasemalt rahvusvahelistel olümpiaadidel käinud.

12.–19. juulini Aarhusi ülikoolis peetud bioloogiaolümpiaadil võisteldi nii teooriavoorus kui praktilistes töödes, mis seisnesid zooloogia ja botaanika tundmises, füsioloogilistest protsessidest arusaamises ning biokeemia ja molekulaarbioloogia mõistmises.

Õpilasi saatsid võistkonna juhendajatena Tartu ülikooli vivaariumi juhataja Sulev Kuuse, Tartu ülikooli dotsent Sulev Ingerpuu, Tartu ülikooli magistrant Mark Gimbutas ja Tartu ülikooli arstiteaduskonna tudeng Uku-Laur Tali.

Eesti õpilaste osalemist rahvusvahelisele võistlusele rahastas haridus- ja teadusministeerium ning korraldas Tartu ülikooli teaduskool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles