Jüri Sasi: peame varakult üles leidma õpilaste tugevused

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile tegi Jüri Sasi oma maakodus talutöid, muu hulgas askeldas mesitarude juures.
Eile tegi Jüri Sasi oma maakodus talutöid, muu hulgas askeldas mesitarude juures. Foto: Kalev Saar

Forseliuse kooli direktoriks valitud Jüri Sasi ütles, et on ringiga tagasi seal, kus tema pedagoogikarjäär kunagi algas. Forseliuse koolil näeb ta piirkonnakoolina suuri võimalusi.

Kandideerisite kahe kooli direktoriks ja Forseliuse direktoriks saate. Miks andsite paberid sisse kahel konkursil?

Karlova konkurss kuulutati lihtsalt varem välja. Kui oleks samal ajal välja kuulutatud või Forseliuses enne, oleksin kindlasti kandideerinud ainult Forseliuse direktoriks. Et Forseliuses koht vabaks jääb, seda ma ei teadnudki. Oleksin teadnud, ei oleks ma Karlovasse kandideerinud.

Miks Forseliuse kool tundus huvitavam?

Sellepärast, et Forseliuses ma alustasin oma õpetajatööd ja mulle see kool meeldib. Minu arvates on koolil väga palju potentsiaali, seda ei ole piisavalt kasutatud.

Mis aastal Forseliuse kooli tööle läksite?

See oli kohe pärast ülikooli, siis pidi olema aasta 1977.

Toona oli see tugeva kirjanduskooli mainega keskkool. Mis kool on Forseliuse kool praegu?

Tol ajal olid asjad natuke teised. Siis otsis iga kool oma väljundit gümnaasiumina. Praegu on meil piirkonna põhikool. Piirkonnakoolil näen suurt potentsiaali.

Peame mõtlema tänapäeval natuke teisiti. Mitte kõik ei pea minema edasi gümnaasiumisse, meil on olemas ka kutsekoolid. Tol ajal oli kohustuslik keskharidus, nüüd meil seda enam ei ole. Peame varakult leidma üles õpilase tugevused, et mis sobib kõige paremini. See, et umbes kümme protsenti tuleb kutsekooli pärast seda, kui nad on lõpetanud kõrgkooli, ei ole päris normaalne. Me raiskame meeletult inimeste aega ja raha, kuid õnnelikuks saavad nad alles siis, kui on lõpetanud ametikooli.

Nad võiksid selle võimaluse leida palju varem.

Pärast Tartu abilinnapea kohalt lahkumist olete päris mitu ametit ära proovinud. Kui mõni gümnaasiumidirektori konkurss välja hõigatakse, ka see oleks teile huvitav?

Ei, ma arvan, et mulle piisab täiesti Forseliusest. Ma olen sellega väga rahul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles