Narkoosiravimi loata katsetamise kahtlus viib kaks tuntud arsti kohtu ette

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstiteadlane Lembit Allikmets. Mees on valitud ka Tartu aukodanikuks.
Arstiteadlane Lembit Allikmets. Mees on valitud ka Tartu aukodanikuks. Foto: Sille Annuk

Süüdistatuna ebaseaduslikes meditsiiniuuringutes, saatis Lõuna ringkonnaprokuratuur kohtu ette Valga haigla ülemarsti ja endise Tartu Ülikooli kliinikumi anestesioloogia osakonna juhataja Andres Selli. Samuti Tartu ülikooli emeriitprofessori Lembit Allikmetsa.


Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina sõnul esitas prokuratuur Sellile (49) süüdistuse keelatud kauba ebaseaduslikus sisseveos ning meditsiinilise uuringu läbiviimises inimestega, kes ei olnud andnud selleks seaduses ettenähtud korras oma nõusolekut. Samuti süüdistab prokuratuur Selli teise isiku kallutamises dokumendi võltsimisele ning võltsitud dokumendi kasutamises.

Lembit Allikmetsa (74) süüdistatakse dokumendi võltsimises.

Andres Selli kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv märkis, et tema kaitsealune ei ole ennast esitatud süüdistustes süüdi tunnistanud. «Sisulisi asjaolusid ja seisukohti me praeguses menetlusstaadiumis kommenteerida ei soovi,» lisas Pilv.

Varem on Pilv taotlenud prokuratuurilt kriminaalmenetluse lõpetamist kuriteokoosseisu puudumise tõttu.



Vastavalt kahtlustusele tehti päevakirurgiakeskuses Me­dex ja Tartu Ülikooli kliinikumis 2006. aastal 64 jala­operatsiooni, kus kasutati narkoosiravimit, mille tarvitamiseks puudus ravimi­ameti ja ravimi kliinilisi uuringuid võimaldava eetikakomisjoni luba.

Toona üldanestesioloogia osakonna vanemarst-õppejõuna töötanud Sell viis läbi uurimust ravimi 2-kloroprokaiin kasutamise kohta spinaalanesteesiaks päevakirurgias. Kuna arst sai varem loa selle ravimiga katseid teha ühe teise uuringu raames, siis otsustas ta seda testida ka järgnevas uuringus, milleks ta aga luba ei küsinud.

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna dekaan professor Joel Starkopf märkis 2009. aastal juhtumi ilmiskstulekul Postimehele, et Selli töös võis ette tulla inimlik eksimus. Ta võis nimelt arvata, et varem ravimi katsetuseks saadud luba kehtib ka uue uuringu puhul.

Tehtud katsete pinnalt avaldasid dr Andres Sell ja dr Toomas Tein ning professor Mikko Pitkänen Helsingi ülikooli Ortoni kliinikust 2008. aastal Skandinaavia teadusajakirjas Acta Anaesthesiologica Scandinavica artikli «Efektiivne doos päevakirurgias spinaalanesteesiaks 2-kloroprokaiiniga». Samas kirjatöös on kirjeldatud ka katsetusi 64 jalaoperatsioonil käinud patsiendiga.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm märkis, et kohtuistungi aega Selli ja Allikmetsa süüasja arutamiseks pole esialgu määratud.

Tartu Ülikooli kliinikumis töötab Sell praegu osalise tööajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles