Nimekas peakokk soetas muuseumile Piirissaarelt paadi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaarel viimastel aastatel kaldal seisnud puupaat pandi neljapäeval käru peale ja sõidutati Harjumaal asuvasse Rannarahva muuseumi.
Piirissaarel viimastel aastatel kaldal seisnud puupaat pandi neljapäeval käru peale ja sõidutati Harjumaal asuvasse Rannarahva muuseumi. Foto: Vitali Trots

Pealinna restorani Gloria omanik, hinnatud peakokk Dimitri Demjanov ostis Piirissaarelt päevi ja Peipsi teravaid laineid näinud puupaadi, mis täna hommikuks oli jõudnud Harjumaal Viimsi valla Pringi külas tegutseva Rannarahva muuseumi õuele.

«Väga õnnelik juhus, et saime selle paadi,» rõõmustas Rannarahva muuseumi juhataja Riina Aasma. «Vanu paate ei ole ju enam saada, need põletatakse jaanitules ära või tehakse neist lillepeenrad. Lisaks pole meie muuseumil raha nende ostmiseks.»

Paadi soetas muuseumile Eesti Kulinaaria Instituudi (EKI) asutaja Dimitri Demjanov. Ost on sihtotstarbeline: muuseum tegi koos kulinaaria instituudiga korda vana kalurielamu, kus hakatakse pakkuma kala- ja kaluripere toite. Piirissaarelt toodud paat saab selle majapidamise osaks.

Rannarahva muuseumile ajalehekuulutuse peale paadi müünud Piirissaare kaks kalurit ei soovinud oma nime avalikustada, ka tehingu hind jääb delikaatselt ostja ja müüjate vahele.

««Pommitasime» selle paadiga hea mitu aastat Peipsit,» rääkis üks kalur. «Aga kolm-neli aastat tagasi jäi see meil kaldale seisma. Tavaliselt põletatakse Piirissaarel vanad paadid suve hakul kalurite päeval ära, aga tänavune kalurite päev läks tsiviliseeritult mööda ja mõtlesin paadi sisse lilleklumbi teha. Siis nägin paadiostu kuulutust ja võtsin huvilisega ühendust.»

Peipsit «pommitanud» paat on valminud 2000. aastal, selle tegi Meeksi vallas Mehikoormas elav meister, kelle nimi ei tulnud kalurile meelde.

Rannarahva muuseumis oli ka varem paar teenekat paati, mis seisavad sadamaalas.

«Proovime muuseumisse saada veel vanemaid paate,» kinnitas Riina Aasma. «Oleksime väga tänulikud, kui kalurid kingiksid meile mõne vana paadi, mida nad kavatsevad ära põletada või lillepeenraks kasutada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles