Galerii: rahvusarhiivi uues majas peeti sarikapidu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigest kolm kuud tagasi sai Nooruse tänava äärde kerkiva rahvusarhiivi hoonele asetatud nurgakivi. Nüüd oli põhjust taas kokku tulla, sest maja kuus maapealset korrust on valmis ning maha tuli saagida prussi otsa tõstetud sarikapärg.

Hoone hakkab kandma nime «Nora». Ilus naisenimi on tuletatud tema asupaigast Nooruse tänaval aga ka rahvusarhiivi nimest.

Ehitamine on kulgenud äärmiselt sujuvalt, tõdes nii riigiarhivaar Priit Pirsko, Riigi Kinnisvara ASi juhatuse esimees Jaak Saarniit kui ka YIT Ehituse ASi ehitusdirektor Toomas Rapp. Viimane kinnitas, et tööd on tähtaega arvestades lausa kuu aega graafikust ees.

Objektil töötab praegu 50 meest. Betoonitööde ajal oli ehitajaid umbes 70.

Rahvusarhiivi uue hoone projekt valmis firmade Asum Arhitektid OÜ, Arhitekt11 OÜ ja Vaikla Stuudio OÜ koostöös. Kuuekorruselise hoone suuruseks on kavandatud ligi 11 000 ruutmeetrit.

Hoone projekteerimistingimustesse pandi sisse ka nõue, et kui arhiivil on tulevikus tarvis kasvada, peaks sellele kerge vaevaga saama rajada juurdeehitise. Riigiarhivaar lisas, et see vajadus võib arhiivil tekkida ehk kümnekonna aasta pärast. Esialgu on aga ruumi ja võimalusi võrreldes praegusega palju rohkem.

Rahvusarhiivi uus büroo- ja arhiivihoone peab valmima 2016. aasta kevadeks ning see läheb maksma umbes 9,2 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles