Eestlased lähevad Positivuse festivalile komöödiat tegema

Kristi Karro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Comedy Estonia koomikud Elu24 stuudios. Sander Õigus on vasakult teine, Louis Zezeran tagaplaanil.
Comedy Estonia koomikud Elu24 stuudios. Sander Õigus on vasakult teine, Louis Zezeran tagaplaanil. Foto: Jaanus Lensment

Püstijalakomöödia rühmitus Comedy Estonia lubab, et Läti festivalil näidatakse ka teistele rahvastele, kui head nalja Eesti koomikud oskavad teha.

Üks Positivuse laval esinejatest on tartlane Sander Õigus, kes on Comedy Estonia üritustel üles astunud ligi neli aastat. Positivusel esineb ta esmakordselt inglise keeles ning seda enamjaolt uue materjaliga.

«Kui ma olen midagi eesti keeles kirjutanud, siis ma jätaksin ta eesti keelde, ikkagi inglise keeles kirjutan kõik uued naljad,» lausus Õigus. Ta lisas, et mõni nali on aga eesti keeles nii hea, et seda poleks tark inglise keeles mitte teha – samas paljusid nalju ei annagi tõlkida.

«Kui minu materjal on eesti ühiskonna, eesti inimeste ja eesti asjade kohta, siis see inglise keeles ei ole seda mõtet rääkida,» kirjeldas ta.

Koomikud mugavustsoonist väljas

Siis tuleb Eesti publikule ka midagi uut? «Kindlasti tuleb. Isegi, kui seal mõni asi on tõlgitud ja mõnele tundub nali tuttav, siis stand-up oleneb nii palju koomiku enda tujust, publiku tujust ja saalist – sisuliselt on kaks õhtut täiesti erinevad,» rääkis Õigus.

Nii on tema sõnul pigem just uudne näha koomikuid oma mugavustsoonist väljas.

Comedy Estonia üks asutajaliikmeid, Louis Zezeran rääkis, et nende laval astub üles üks läti koomik, aga ülejäänud on kõik rühmituse enda liikmed. «Ma ise, Stewart Johnson ja Eric Seufert oleme Comedy Estonia asutajad – Eric elab nüüd küll Helsinkis, kuid käib Eestis üsna palju esinemas,» loetles ta.

Ülejäänud liikmed olid sobival ajal saadaval ning on olid Zezerani hinnangul väga head koomikud, kellega rahvusvahelise publiku ette astuda. «Tim Reidy on suur iiri tüüp ja – see on päris naljakas – elab Paides,» kirjeldas ta. «Ka Eesti tüübid on väga head. Mul on hea meel, et nad saavad rahvusvaheliselt näidata, kui naljakad Eesti koomikud võivad olla.»

Kuigi Louis Zezeran ja mõned rühmituse liikmed veel on käinud mitmel aastal Edinburghis Fringe komöödiafestivalil, on Positivus tema sõnul esimene välismaine suur muusika- või kultuurifestival, kus üles astutakse.

«Soovime tuua püstijalakomöödiat rohkematele muusikafestivalidele ja meie esinemine Positivusel on hea näitaja, et stand-up võib sellisel festivalil hästi töötada,» lausus Zezeran.

Näiteks esinevad Comedy Estonia liikmed augustis Eesti Hip Hop festivalil Elvas, kus tehakse etteaste pealkirjaga «Comedy Rap Battle». «See pole otseselt stand-up, vaid koomikud peavad räpilahingut: põlglikud riimid, solvangud vastase suunas – umbes nagu Eminem filmis „8 miili“, aga naljakalt,» kirjeldas Zezeran.

Comedy Estonia Positivusel

Stewart Johnson (USA)

Eric Seufert (TEXAS)

Sander Õigus (EST)

Karl-Alari Varma (EST)

Tim Reidy (IRE)

Ardo Asperk (EST)

Deniss Lugovskojs (LV)

Louis Zezeran (AUS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles