Praami rike jättis turistid Piirissaarele lõksu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare sadamas muutus olukord kolmapäeval üsna murelikuks, sest polnud selge, kas hommikul inimesed saarele toonud laev ka õhtul neile järgi tuleb.
Piirissaare sadamas muutus olukord kolmapäeval üsna murelikuks, sest polnud selge, kas hommikul inimesed saarele toonud laev ka õhtul neile järgi tuleb. Foto: Vitali Trots

Täna hommikul Laaksaarest Piirissaarde sõitnud praam Koidula oleks pidanud tagasi sõitma alles pärastlõunal. Kuna aga laev läks rikki, sõideti kohe tagasi remonti ning hommikul saarele läinud inimesed jäid saatuse hoolde.

Piirissaare vallavanema Liina Miksi sõnutsi poleks Koidula tohtinud inimesi hommikul üldse saarele tuua, kui juba siis oli selge, et laeval on tehnilisi probleeme ning pärastlõunast reisi ei pruugi tulla. Nüüd ootab sadamas tagasipääsemist viis eestlasest turisti.

Saareelanikel on paate küll, kuid keegi ei taha tuulise ilma ja terava lainega järvele minna ega võõraste inimeste elu eest vastutada, sõnas vallavanem. Võimalus inimesed kaldale aidata oleks vallale kuuluva hõljukiga, kuid seegi asub Laaksaares.

Miks ei osanud täpsustada, kui palju võib hõljuki käitamine ja inimeste mandrile aitamine vallale maksma minna. Samas avaldas ta lootust, et ehk on inimesed valmis transpordiks kuluvat summat osaliselt kompenseerima.

Kella 14 paiku kinnitas Koidula kapten Tartu Postimehele, et laevale tehti kiire remont ning kohe mindi ka proovisõidule. Sõit läks hästi ja  keskkonnaamet andis loa laevaga edasi kurseerida.

Õlilaigu Laaksaare sadamas avastas kapten juba hommikul ning teatas sellest keskkonnainspektsioonile. Piirissaarelt naastes sai kapten selguse, et õlileke pärineb laevalt. Laaksaares alustati kiiresti remonti ning leiti ajutine lahendus, mis lubab laeval edasi sõita.

Kella 15.30se reisiga viiakse saarele ka kauplusauto. Kell 18 asub Koidula tagasiteele ning siis pääsevad tagasi ka turistid.

Esmaspäeval ja teisipäeval laev ei sõida ning siis plaanib Kihnu Veeteed aluse uuesti üle vaadata.

Lõuna prefektuuri kinnitusel käisid Mustvee kordoni piirivalvurid tuvastamas õlireost Laaksaare ja Piirissaare sadamas. Selgitati välja, et praamlaeva vööri vintside vahelt oli väikeses koguses õli järve voolanud. Kui Piirissaare sadamas oli õlireostus 15 ruutmeetril, siis Laaksaares umbes viiel ruutmeetril.

Praamlaeva läbisõiduga oli õli juba kohati hajunud. Lekkekoha ümber paigutasid keskkonnainspektsiooni inspektorid reostustõrje poomi. Juhtunuga tegeleb edasi keskkonnainspektsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles