Ülikoolis algasid sisseastumiseksamid

Kadi Raal
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ peahoone
TÜ peahoone Foto: Margus Ansu

Täna algasid Tartu ülikoolis sisseastumiseksamid, millest üks on õpinguteks valmisoleku akadeemiline test. Tänavu registreerus akadeemilisele testile rekordarv tudengikandidaate.

Üliõpilaskandidaadid, kes akadeemilisel testil koguvad vähemalt 80 punkti, saavad Tartu ülikooli õppima asuda vabalt valitud erialal. Sellele tingimusele loodab täna testiga ennast proovile pannud Marit Lusti, kellel on soov õppida majandusteadust. Kõige lihtsamaks pidas Lusti loogikaülesandeid, kõige keerulisemaks võõrkeelt. 

Testi tegemiseks antud aega, kolme tundi, pidas neiu liiga lühikeseks. „Asjad jõudis ära teha, kuid üle kontrollida enam mitte,“ sõnas Lusti. Selle väitega nõustusid ka Triin ja Pilleriin, kes oma perenimesid ei soovinud öelda.

Mõlemad tüdrukud soovivad arstiks õppida. Triin on värskelt gümnaasiumi lõpetanud ja sooritas akadeemilist testi esimest korda. Pilleriin tegi testi ka eelmisel aastal ning on ühe aasta Tartus geenitehnoloogiat õppinud. Toona sai ta 70 punkti ja tänavu loodab tulemust parandada.

Kõige raskema osana testist nimetasid neiud sõnavara. „Seal tuleb nii ootamatuid sõnu,“ kommenteeris Triin. Kergema osana tõid nad välja teksti mõistmise ja võõrkeele ülesanded.

Testiga käis ennast lihtsalt proovile panemas kolmandat aastat õigusteadust õppiv Priit Tõnisson. Punktiootusi noormehel pole, kuid oma hinnangul läks tal hästi. Tema arvates oli kõige kergem osa matemaatika ja keerulisemad ruumilise mõtlemise ülesanded. Testi tegemiseks antud aeg on Tõnissoni meelest piiri peal ning parandusteks aega ei jagu.  

Tartu ülikool ja Tallinna tehnikaülikool korraldasid sel aastal akadeemilise testi üheskoos. Sooritada sai testi eesti või vene keeles.

Akadeemiline test koosneb seitsmest osast: tabelid, diagrammid ja joonised, andmete piisavus, matemaatika, võõrkeel, sõnavara, teksti mõistmine ja ruumiline mõtlemine.

Akadeemilise testi tulemused selguvad ülehomme, 9. juulil.

Akadeemiline test

• Tänavu registreerunuid 1741, neist 1568 eestikeelsele ja 173 venekeelsele testile.

• Kohustuslik sisseastumiseksam (vähemalt 40 punkti) ajakirjanduses ja kommunikatsiooni, psühholoogia, riigiteaduste, sotsioloogia, sotsiaaltöö ja sotsiaalpoliitika erialal.

• Mullu oli testi sooritajaid 856. Üle 80 punkti sai neist 33, alla 40 punkti 217.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles