Skandaal Tartu lasteaias: vanaema viis koju vale lapse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguväljak. Illustreeriv foto.
Mänguväljak. Illustreeriv foto. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pärast jaanipäeva leidis ühes Tartu Annelinna lasteaias aset skandaalne juhtum, kus võõras naine viis endaga kaasa kuueaastase poisi. Lugu lahenes siiski õnnelikult.

Vahejuhtum leidis aset 25. juuni õhtul kella 17.30 paiku, mil lasteaia värava taha ilmus umbes 50 - 60aastane heledates riietes ja veidi lonkav naine. Ta hüüdis üle hoovi: lähme koju. Kutsele reageeris üks poiss, kes läks naisega vastu vaidlemata kaasa.

Vastavalt kehtivale korrale annab lasteaiaõpetaja lapse üle vaid tema vanematele kui kokku pole lepitud teisiti. Eksimus sai ilmsiks, kui lasteaeda jõudis lapse õige ema. Veidi infot kogunud, helistas ta kella 18.08 ajal politseisse.

Politsei korrapidaja andis patrullidele kõrgeima prioriteediga väljakutse, mis tähendab, et suur hulk politseijõude asub viivitamata juhtumiga tegelema. Korrakaitsjad võtsid lapse tundemärgid ning asusid teda piirkonnast otsima. Samuti oli politsei kohal lasteaias, et suhelda osapooltega ja saada lisainfot.

Ema rõhutas, et keegi teine peale tema ei pidanud lapsele järele tulema. Äärmisel juhul võis järgi tulla ka vanaema, kuid poisi vanaema oli samal ajal hoopis kodus. Ema välistas ka teised variandid, et keegi sugulastest võinuks lapse ära viia. Teadmisega, et lapse elu võib olla ohus, kammisid politseinikud piirkonna läbi.

Samal ajal seikles poiss koos võõra naisega nii jalgsi kui bussiga mööda Tartut, kuni koos jõuti naise tütre koju. Tütar kinnitas emale, et tegemist on vale lapsega. Et poiss teadis oma elukohta, öeldi talle, et mingu ise koju. Ilma saatjata teele asunud poiss jõudiski õnnelikult oma õigesse koju, kus teda võttis vastu lähedane.

Lapse õige ema oli samal ajal murest murtud ning täiesti endast väljas oli ka asenduskasvataja. Juhtumisse saabus lootusekiir, kui kella 18.30 paiku märkas puhkuse ajal tööle rutanud lasteaia juhataja liumäel üht poissi. Tekkis kahtlus, et lapsed on segamini aetud. Kontrollimisel selgus, et nii oligi. Nimelt tuli vanaema lasteaeda järele oma lapselapsele, kuid et tema tervis pole päris korras, on võimalik, et ta ei tundnud õiget last ära.

Uurides, miks laps ise võõra naisega kaasa läks, selgitas poiss, et ta oli segaduses. Paha aimamata läks ta lihtsalt kutsujaga kaasa.

Hoolimata sellest, et vahejuhtum lahenes igati õnnelikult, nõudis vahepeal kaotsi läinud poisi ema menetluse alustamist. Politsei käivitaski kriminaalasja karistusseadustiku paragrahvi 172 alusel, mis käsitleb võõra lapse hõivamist. Prefektuuri pressiesindaja lisas, et sellise paragrahvi järgi pole Tartus väga pikka aega kriminaalmenetlust alustatud, kui üldse.

Selline eksitus on tegelikult väga erandlik üksikjuhtum ja suuresti tingitud asjaolude kokkusattumisest, lisas Kerly Peitel.  Selleks, et ükski juhtunu osapooltest oma mures või süüs üksi ei peaks olema, suhtleb politsei nendega edasi. Kadunud lapse emale on politsei andnud ka psühholoogilist tuge. Ühtlasi on juhtunust informeeritud lastekaitsjaid, kes peredega edasi tegelevad.

Kindlasti on paslik ka lastele rääkida, et iga onu ja tädiga ei tohi kaasa minna. Kui laps kaotab lähedased silmist, siis võiks ta vähemalt peast teada oma ema telefoninumbrit, et lasta mõnel täiskasvanul talle helistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles