Tartu ehitusmess pistab rinda nii pakase kui tulega

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ehitusmess.
Tartu ehitusmess. Foto: Sille Annuk

Tulemöllu ja uudseid tehnoloogiaid tõotab pakkuda sel neljapäeval Tartu näitustemajas algav ehitusmess, mis saab teoks vaatamata keerulisele ajale ehitusturul. Tegemist on kolmikmessiga, sest publik saab näha ka uuemaid tööriistu ning sisustustrende.


Tartu Näituste pressiesindaja Vambola Paavo sõnul on tänavu märksõnadeks uudsed tehnoloogiad ja alternatiivenergia. «Võib öelda, et aasta uudisega - külmakatkestusega aknaga, mis on energiasäästlik - on väljas Viking Window.»

Firma spetsialistide kinnitusel on tootmise käigus lisatud sissepoole avanevale puidust ja puitalumiiniumist aknale spetsiaalne termoisolatsioonikiht, mis annab külmal ajal kindluse ja kaitse, kinnitas Paavo.

Külastajad saavad ka mitme erineva tuleshow osaliseks. Fine Team demonstreerib publikule tule-, vee-ja hallituskindlaid Magrock plaate. Firmajuhi Igor Milleri sõnul on Magrock plaadi peamisteks koostisosadeks magneesiumoksiid ja magneesiumkloriid.

«Plaadi tulekindluse näitajaks on kuni 180 minutit vastupidavust tules, jäädes seejuures ise süttimatuks ega too kaasa pinnalt mürgiste gaaside eraldumist.» Messikeskuses korraldataval tulekatsel on huvilistel võimalus hoida oma kätt plaadi vastas ajal, mil seda põletatakse teisest küljest. Lisaks tulekindlusele demonstreeritakse veel selle plaadi vee-ja niiskusekindlust.

Võrreldes varasemaga tuleb turvustamisele märksa enam erinevaid soojuspumpasid. Kallineva elektri taustal on maa-õhk ja maasoojuspumpade kasu märkimisväärne. Ka eramutes ja kortermajades võib soojuspump anda olulise rahalise kokkuhoiu võrreldes kaugküttega.

B-hall ehk telk on tänavu sisustuse päralt, kus püüavad pilku omapärased disainialad. Tartu kõrgema kunstikooli tudengid tutvustavad õpitubades kapinurka seisma jäänud lampidele uue elu andmist. Tekstiiliteaduskonna teise kursuse üliõpilased  kutsuvad väikeseid külastajaid koos vanematega valmistama omale mängunurka vaipa või mänguplatsi.

Kolmikmessile on registreerunud üle 80 firma. Huvilised saavad ehituse ja sisustuse valkonna uudistega tutvuda neljapäevast laupäevani.

Autoga tulijatele on parkimine seekord tasuta, lubas Vambola Paavo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles