Kas maja kukub jalutajaile kaela?

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oru 2 maja sein kummub tänava suunas.
Oru 2 maja sein kummub tänava suunas. Foto: Kristjan Teedema

Kas Oru tänava endine inseneride maja, kunagine Tartu volikogu kooskäimise koht, on möödujaile ohutu? Selle müürist on kõnnitee poole punnitamas betoontala ja telliseid?

Vastab Tartu ehitusjärelevalve juht Andres Aint: Õnneks praegu on see sein kõnniteest poolteise meetri kaugusel ja kui ülevalt krohvi kukub, kukub see põõsastikku ja otsest ohtu kõnniteel liikujaile pole. Aga selge on see, et tegu on ohtliku ehitisega, mille kohta saadame info kohe tehnilise järelevalve ametile, kes 1. juulist on kohustatud kasutuses olevaid ehitisi kontrollima, nende üle järelevalvet ja vajaduse korral nende kohta ettekirjutusi tegema. Kahjuks ei ole kasutusjärgse ohutuse kontrollimine uue ehitusseadustiku kohaselt enam omavalitsuse rida.

Mis saab siis, kui on tegu sellise ohuolukorraga, mis vajaks viivitamata sekkumist?

Tõenäoliselt saab omavalitsus võtta vajaduse korral tarvitusele meetmeid ja kui on tõsine oht, on see pääsetameti rida, nad saavad tulla ja piirata ehitise ümbruse.

Senise korra järgi oleks see eeldanud ettekirjutusega sekkumist?

Jaa. Varem oli omavalitsustel õigus koostada ettekirjutus ohu viivitamata likvideerimiseks ja anda ka tähtaeg.

Kas on võimalik hinnata, miks on tala ja sein nihkunud?

Hoonel ei ole sel kohal raskeid konstruktsioone, katus on madal.

Raske öelda, tõenäoliselt on katuse talad surunud.

Jüri Saar

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles