Narkomaan maksis diileritele võlgu jäämise eest eluga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuliauk rohekashalli Peugeot 607 tagatiivas. Politsei eest ära kihutanud juht tegi Tartus enne kinnipidamist mitu avariid.
Kuuliauk rohekashalli Peugeot 607 tagatiivas. Politsei eest ära kihutanud juht tegi Tartus enne kinnipidamist mitu avariid. Foto: Margus Ansu / Postimees

Aasta on möödas Lõuna-Eesti politseinike viimaste aastate ühest suurimast narkooperatsioonist. Kinni peetud viie mehe suhtes on politsei kogunud piisavalt informatsiooni, et saata nad pikkadeks aastateks trellide taha.


Mullu 1. oktoobri hilisõhtul sai Tartumaal Aoveres alguse tagaajamine. Politseiautode eest püüdis ära sõita helerohelist värvi Peugeot 607. Auto peatati püstolilaskudega alles Tartus Annelinnas. Operatsiooni käigus peatati veel teinegi sõiduk – Mitsubishi Pajero ja seda Näituse tänavalt.

Esmalt pidasid politseinikud kinni kaks meest, keda kahtlustati mõrvas ning suures koguses narkootilise aine käitlemises. Lähemal uurimisel selgus aga, et meestel on ka kaasosalisi ning politsei oli paljastanud ohtliku narkovõrgustiku.

Kriminaalne minevik

Mõne aasta eest kolis Ida-Virumaalt Tartusse varasemalt korduvalt kriminaalkorras karistatud 39-aastane Oleg. Lisaks isiklikele asjadele võttis ta endaga Emajõelinna kaasa ka oma kriminaalsed kombed.

Nüüd ootab mees eeluurimisvanglas kohut, sest politsei kahtlustab teda Tartus kuritegeliku ühenduse loomises selleks, et levitada suures koguses narkootikume. Uurijad panevad talle ja tema kaaslastele süüks veel ka julma veretööd, vargusi, relvade omamist ning palju muudki.

Prokuratuuri hinnangul ongi grupeeringu ninameheks Oleg. Teda süüdistab Lõuna ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Marju Persidskaja kuritegeliku ühenduse loomises, selle juhtimises ja ühendusse uute liikmete värbamises.

Politseinikud tuvastasid uurimise käigus, et lisaks Olegile olid kuritegeliku ühendusega seotud veel kaks Ida-Virumaalt pärit isikut - Anatoli (30) ja Andrei (29).

«Oleg juhtis ja koordineeris liikmete tegevust ning varustas neid narkootikumidega. Anatoli ja Andrei seevastu vahendasid ja andsid narkootilisi aineid edasi teistele isikutele,» selgitas prokurör pressiesindaja vahendusel.

Lisaks neile kolmele on kohtu all ka grupeeringusse kuulunud Nikita ja Aleksei.

Võlgnik maksis eluga

Uurimisandmetest nähtub, et tegemist oli hierarhilise kasumile orienteeritud organisatsiooniga. Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Jarek Pavlihhin kinnitas, et Olegi juhitud kuritegelik ühendus alustas tegevust 2009. aasta augustis. Narkootikume käitlesid asjaosalised aga juba varem.

Võlgujäämist grupiliikmed ei sallinud ning narkootikumide eest maksmisega viivitanutelt nõuti summad kohemaid välja. «Oleg korraldas raha väljanõudmised ning Andrei ja Anatoli käisid etteantud juhiseid täites võlgnikke nii moraalselt kui ka füüsiliselt mõjutamas,» rääkis Pavlihhin.

Ühe Tartus elanud võlgnikuga kohtudes läksid mõjutusvahendid aga sedavõrd karmiks, et mehel tuli maksta eluga. Mullu 29. septembril peksis jõuk mehe ühe elumaja keldris raudtorudega surnuks.

Veel üks Kohtla-Järvel elav mees sai omal nahal tunda julmurite pahameelt, kuid tal õnnestus ellu jääda.

Seoses sellega süüdistab prokuratuur Olegi mõrvale ning teise inimese kehalisele väärkohtlemisele kihutamises ja kaasaaitamises.

Nii Anatolit kui Andreid süüdistatakse inimese tahtlikus tapmise katses, viimast ka mõrvas. Mõrvasüüdistus lasub veel ka grupeeringusse kuulunud Nikital.

Viiendat jõugu liiget Alekseid süüdistab prokurör aga toimepandud mõrvast mitteteatamises.

Suur kogus uimasteid

Prokurör Marju Persidskaja tõdes eeluurimise käigus kogutud tõenditele viidates, et mehed on käidelnud eelmise aasta kevadest kuni sügiseni kokku vähemalt 10 kilogrammi amfetamiini ja 500 grammi marihuaanat.

Uurimise käigus selgitati välja seegi, et Andrei ja Aleksei on Tartus toime pannud mitmeid vargusi. Täiendavalt esitati süüdistus ka Nikitale tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ja avaliku korra raskes rikkumises. «Süüdistusakt on 52 lehekülge pikk,» sõnas prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina.

Praeguseks on peetud kriminaalasjas vaid eelistung, kus määrati edasiste kohtutoimingute ajad, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Esimene kohtuistung kahtlustatavate üle algab 4. aprillil 2011, kohtulik arutelu on planeeritud 27. maini 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles