Teatrisõbrad hakkavad rabama festivali Draama pileteid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuraatoriprogrammi «Piiri peal» on kokku pannud kuraator Peeter Raudsepp koostöös Eestis etenduskunste õpetavate ülikoolide tudengitega.
Kuraatoriprogrammi «Piiri peal» on kokku pannud kuraator Peeter Raudsepp koostöös Eestis etenduskunste õpetavate ülikoolide tudengitega. Foto: Merike Lill

Eesti teatri festival Draama paneb 1. juulil Piletilevisse müüki etenduste pääsmed, mille ostmisel on varasematel aastatel mõnigi unisem teatrisõber jäänud soovitust ilma. Tänavu saavad festivali peakorraldaja Margus Kasterpalu kogemust mööda ja ennustuse kohaselt kõige kiiremine otsa NO99 lavastuse «Mu naine vihastas» pääsmed.

NO99 lavastus tuleb vaatajate ette küll Vanemuise suures majas, kuid nõnda, et kohti ei ole vaatajaile mitte 700, vaid umbes 180. «Et vähegi rohkem publikut seda lavastust näeks, on kavas anda kaks etendust,» ütles Kasterpalu.

Tänavuse festivali üks suuremaid eripärasid on peakorraldaja sõnul asjaolu, et üks festivalipäev toimub suuresti Tallinnas. Draama kavas tuleb seal vaatajate ette mulluse teatriaasta parimaks lavastuseks tunnistatud Theatrumi «Joobnud», mille piletid lõpevad otsa samuti kibekiiresti. Samasugust müügielevust ennustab Kasterpalu Esna mõisas etendatavale Theatrumi lavastusele «Hääled», sest sinna mahub vaatajaid vaid 70.

Festival toimub 7.-13. septembrini põhiliselt Tartus. Kogu festivali ajakava ja programm on avaldatud veebilehel draama.ee.

Tänavusel festivalil on Draama pressiesindaja Katrin Maimiku teatel viis programmi: kuraatoriprogramm «Piiri peal», Balti Teatri Foorumi programm, aastaauhindade programm, Vaba Lava showcase ja Uue Tantsu showcase.

Kuraatoriprogrammi «Piiri peal» on kokku pannud kuraator Peeter Raudsepp koostöös Eestis etenduskunste õpetavate ülikoolide tudengitega. Sellesse programmi kuuluvad lavastused «Mu naine vihastas» (NO99), «Budapest» (Von Krahli Teater), «Ekke Moor» (Kuressaare Linnateater, VAT Teater), «Romeo ja Julia» (Eesti Draamateater), «ja Sõna sai lihaks» (lavastaja Anu Lamp) ja «Pelléas-Mélisande» (lavastaja Auri Jürna). Kuraatoriprogrammi kuulub ka teatritudengite enda mitmekülgset loomingut, sh paroodiaid, omanäolisi linnaekskursioone Tartus, kogemusteatrit jpm.

Aastaauhindade programm koosneb 2014. aasta Eesti Teatriliidu aastapreemiate laureaatidest ja nominentidest.

Balti Teatri Foorum tutvustab väliskülalistele Eesti omadramaturgia paremikku.

Vaba Lava showcase'i programm annab ülevaate Vaba Lava esimesest tegevusaastast ning tutvustab uusi kuraatoreid ning nende valikuid.

Uue Tantsu showcase'i lavastused on välja valinud žürii koosseisus Raido Mägi, Jarmo Karing, Leenu Nigu ja Flo Kasearu. Valik on tehtud aastatel 2013-2014 esietendunud kaasaegse tantsu lavastuste hulgast. Valiku temaatiliseks kriteeriumiks on «liikumise mõte».

Sel aastal on esmakordselt võimalik teatripublikul valida oma lemmiklavastus festivali programmist. Pernod Ricard Estonia annab välja Martelli Eesti teatri publikuauhinda. Hääletus algab 1. augustil leheküljel draama.ee. Auhinnaks võitnud lavastuse trupile on Martelli poolt viiepäevane inspiratsiooni- ja puhkusereis Prantsusmaale Martelli Konjakimõisasse. Auhinna võitja kuulutatakse välja Draama festivali pidulikul lõpustseremoonial 12. septembril Tallinnas Vaba Laval. Hääletanud publiku hulgast loositakse kümme võitjat, kes saavad auhindadeks järgneva aasta Draama festivali passid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles