Pildid ja video: Tartus peeti popkooripidu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva õhtul peeti Tartus neljandat korda popkooripidu. Paljude head tuju kandvate ja andvate laulude pea 5000 esitaja hulgas oli kaks segakoori Hiinamaalt – Baodingi ülikoolist ja Hainani ülikoolist. Kaugelt tulnud lauljatega oli kaasas Hiina kesktelevisiooni CCTV meeskond, kes viib peo rõõmsa meeleolu sadade miljonite vaatajate ette.

Hiina koorid olid laval kogu pika, peaaegu kolm tundi kestnud kontserdi, ja laulsid ka mõne laulu kaasa, näiteks Ott Leplandi ja Aapo Ilvese «Kuula», mida dirigeeris Lauri Breede. Paarikümneminutilisel vaheajal seisid hiinlased vaatajate pingiridade ette ritta, loosungid käes, ja lasksid ennast huvilistel pildistada.

Hiinlaste juures olid teiste hulgas kultuuriminister Indrek Saar ja kantsler Paavo Nõgene, kes andis möödunud aastal oktoobris Hiinas visiidil olles sealsele kultuuri aseministrile edasi Eesti Kontserdi kutse saata Tartusse popkooripeole hiina noortekoore.

«Kohtumisel CCTV asepeatoimetajaga sai sellest samuti räägitud,» ütles Nõgene. «Täna on väga hea meel, et koorid ja samuti Hiina riigitelevisioon on Tartus. Pilt jõuab siit ilmselt mitmete sadade miljonite inimesteni.»

Esimene laul pärast vaheaega oli kogu laulukaarealuse täitnud hiidkoori esituses hiinakeelne – «Xiaopingguo» ehk «Õunake», nagu tõlkis peo juht Gaute Kivistik. Kui Hainani ülikooli koori laulja Ti Dawen tõlkis Tartu Postimehe lugejatele laulukese sisu, nimetas ta peale õuna ka selliseid sõnu nagu pilved, taevas, tuli ja armastus.

Praegu Hiinas väga populaarne laul «Xiaopingguo», mida on kõrvutatud Korea superhitiga «Gangnam Style», ilmus Xiao Yangi ja Wang Taili esituses kuulajate ette mullu mais. Tartu laulukaare all olid seda esitamas solistid Chen Jie, Yin Yixuan, Zheng Shuang ja Su Meiyue, dirigeeris Veronika Portsmuth ja koore saatis nii selle laulu kui ka kõikide teiste ajal Estonian Dream Big Band.

Kontserdi teises pooles kõlas mitmeid Eurovisioni lauluvõistlusel osalenud Eesti laule. Soleerisid Tanja Mihhailova, Dave Benton, Anne Veski, Karl Mihkel Salong, Ott Lepland, Birgit, Ivo Linna ja Liisi Koikson.

Hainani koori laulja Li Jie ütles, et kontsert oli talle väga meelepärane, sest talle meeldib sellist stiili muusika. Kuulajaid võiks niisugustel sündmustel olla alati rohkem. Tema kodulinn on Changsha, kus elab üle kahe miljoni elaniku.

Koore oli produtsent Kristel Tanniku andmetel laval 167 ja kuulajaid-vaatajaid silma järgi 9000 – 10 000 ehk peaaegu niisama palju nagu esimesel popkooripeol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles