Voronja galeriis võtab ilmet kadunud kunstnike näitus

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse kuraator Mari Kartau illustreeris diagrammiga puitseinal oma küsitlust põhjuste kohta, miks kunstnikud on pidanud loobuma kunstnikuteest.
Näituse kuraator Mari Kartau illustreeris diagrammiga puitseinal oma küsitlust põhjuste kohta, miks kunstnikud on pidanud loobuma kunstnikuteest. Foto: Margus Ansu

Voronja galeriis avatakse 27. juunil kell 14 näitus «Comeback», kuhu kuraator Mari Kartau on kutsunud osalema nn kadunud kunstnikud – need, keda pole ammu kunstiväljal tegutsemas näha olnud ja kes on asunud mõnele teisele elualale. Teiste hulgas on kuraatori kutset võtnud kuulda kirjanik Jan Kaus.

Reede pärastlõunal oli osa väljapanekust Varnja vanas kalurimajas ehk Voronja galeriis juba oma kohale kinnitatud, nagu näiteks Jan Kausi graafika ja kujundusgraafik Piia Ruberi fotod. Ja tagaaias ootasid vaatajaid Jan Kausi kaks skulptuuri, mis olid valminud kohapeal lauavirna sorteerimisel kätte hakanud puidust.

Kuid suur osa tööd näituse kujundamises oli veel ees. Nii näiteks illustreeris Mari Kartau varnjalikku PowerPointi kasutades ehk eri värvi teipe maja välisseinte palkidele kleepides oma uurimust. Tema küsimustele kunstitegemise lõpetamise kohta, kunstniku suuremate mõjutajate jms kohta vastasid nii nüüdsel näitusel «Comeback» osalejad kui ka need, kes kuraatori kutsele vastasid eitavalt. «See on mängusotsioloogia,» lisas Mari Kartau.

Ühte tema tulpdiagrammi on haaratud õues puude tüved ning sektordigramm on tsikli ratta kodaratel. Galerii ühe omaniku Raul Oreškini sõnul on see tsikkel Voronja galerii õuele kokku klopsitud kohalikust metalliprahist, et lapsed saaksid mängida. Külgkorviks on plekkvann, kuhu pannakse liiv.

«Jan, sa oled hästi tugev...» küsis äkitselt Marianne Männi, keda Mari Kartau nimetab täiskohaga emaks, kellel on puuetega laps.

«Mulle meeldiks öelda, et jaa,» ütles Jan Kaus. «Loomulikult.»

Sajandi algusaastatel Nongrata ja samuti Rubensi rühma näitustel ja tegevuskunstiüritustel Eestis ja raja taga osalenud Marianne Männil, kes on «Comebacki» väljapanekus ainuke tartlane, jäi puudu jõust, millega pigistada kokku näpitsate vahel klambreid.

Kuraatori sõnul muutub tema slaididega installatsioonis sügavalt isiklik – õudused, mida peab läbi elama puuetega lapse ema praeguses Eestis – märgiliseks, sest adekvaatse riigipoolse abi puudumine ja inimeste suhtumine nõrgematesse, teistsugustesse, ei muuda võimatuks mitte ainult kunstniku, vaid kõigi samas olukorras olevate inimeste täisväärtusliku elu.

Näituse «Comeback» avamisel laupäeval kell 14 on kavas Tarvo Kaspar Toome performants «Paradiisilinnud» ja muusikalised üllatused. Väljapanekut Voronja galeriis (Kesk 22, Varnja, Tartumaa) saavad kunstihuvilised ja sibulatee turistid vaadata septembri keskpaigani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles