Tasuta suvesupp täidab raskustes perede laste kõhtu

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Potis valmib maitsev supp.
Potis valmib maitsev supp. Foto: Ove Maidla

Ka tänavu suvel seisab ühe väikse toitlustusettevõtte juht Maire Lass koostöös Tartu lastekaitse ühinguga selle eest, et kitsikuses elavate perede lapsed suvevaheajal tasuta sooja suppi saaksid.

Osaühingu Molineero tegevjuht Maire Lass ütles, et sööjate nimekiri on pikk – 70 last hakkab käima Võru tänava Peetri Pizzas ja 54 last Ringtee kohvikus.

Terve suve menüüs on hernesupp, seljanka, rassolnik, kalasupp, värskekapsasupp, talupojasupp ja külasupp, aga ka pisut erilisemad supid nagu näiteks viineri ja sulatatud juustu supp, andaluusia supp köömnetega, jaapani supp ingveriga.

Kui kartul, kaalikas, porgand on osaühingu enda poolt, siis liha, kala, kuivained, marineeritud kurk ja palju muud tuleb Tartu Tarbijate Kooperatiivilt suvesupi toetuseks tasuta.

«Ühel korral nädalas on Tartu tarbijate Kooperatiiv lubanud lastele ka puuvilja pakkuda,» lisas Maire Lass.

Juba oodatakse

Tartu lastekaitse ühingu vabatahtlik Viivi Kötsi-Kekorainen sõnas, et ühing saab info selle kohta, milliste perede lapsed sooja lõunat suvel vajavad, mitmelt poolt, näiteks naabritelt. Aga ka osaühingu Koduhooldus sotsiaaltööspetsialistidelt ja peretöötajailt.

«Kui ühe või teise vanemaga telefoni teel oleme rääkinud, on sageli rõõmsalt vastatud, et nad juba ootasid, et kas tuleb suvesupp nagu varemalt või ei tule,» rääkis Kötsi-Kekorainen.

Maire Lass jutustas omakorda, et tal ei lähe meelest üks 10-aastane tüdruk, kellega ta ühel koolivaheajal tuttavaks sai. See tüdruk tuli suppi sööma koos sotsiaaltöötajaga. Ta näis oma kulunud riiete tõttu natuke räämas, ja kui ta oli supi ära söönud,  siis küsis, kas juurde tohib küsida. Ka oli tal kodus õdesid-vendi, kellele sai purgiga suppi kaasa viia.

Lass meenutas, et kui ta seda tüdrukut järgmine kord uuesti nägi, tuli laps suure jooksuga ta juurde ja tervitas rõõmsalt.

Lass usub, et neid lapsi, kes suvel sooja suppi vajaksid ja seda hea meelega sööksid, oleks palju rohkem, kui osa lapsevanemaid ei arvaks, et kui nad juba lastekaitse ühingu vaatevälja satuvad, siis tullakse ja võetakse neilt lapsed hoopis ära.

Nii mõnelegi perele tuleb üle korrata seda, et lastekaitse ühing on loodud laste igakülgse arengu eest hoolitsemiseks ning laste õiguste eest seismiseks. See ühing ei mõista kunagi kohut nende asjaolude üle, miks üks või teine pere keerukasse majanduslikku olukorda on sattunud, vaid püüab toetada.

Supp mitmeks päevaks ette

Maire Lass märkis lõpuks, et Ringtee kohvikust saab suvesuppi ka koju kaasa ja isegi mitmeks päevaks ette, Peetri Pizzas seda võimalust ei ole.

Tema sõnul on kolme varasema suve kogemus näidanud seda, et umbes kümme protsenti neist, kes nimekirjas, ühel või teisel põhjusel suppi sööma ikkagi ei jõua.

«Mõni ei viitsi, mõni arvab, et tal pole vaja, mõni peab nädal aega vahet, ja siis tuleb jälle,» ütles ta.

Suvesupi info

Tasuta suvesuppi saab 29. juunist kuni 28. augustini tööpäeviti nimekirja alusel:

Ringtee kohvikust aadressil Ringtee 37a kell 11 – 15

Peetri Pizzast aadressil Võru 77 kell 14 – 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles