Koosal puhkes kolm jaaniõit

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koosa raamatukogus õitses eile öösel öökuninganna.
Koosa raamatukogus õitses eile öösel öökuninganna. Foto: Berit Petolai

Koosa raamatukogu juhataja Sirje Leini saatis eile enne keskkööd teele kaks suurepärast fotot tol tunnil õide puhkevast öökuningnannast.

Taim on 10 või 11 aastat vana ning tänavune õitsemine Koosal on juba neljas. Varasematel puhkudel on avanenud vaid üksik nupp, seekord puhkes korraga kolm.

«Ja kolm nuppu on veel ootel, aga need on üsna väikesed ning on väga raske ennustada, millal nad avanevad ja kas üldse avanevad,» rääkis Sirje Leini.

Ka eileöised õied on nüüdseks närbunud, sest öökuninganna õitsemiseaeg on väga üürike.

Sirje Leini nimetas neid õisi jaaniõiteks ning meenutas, et varasemad õitsemised on olnud ka umbes samal ajal – 21. juunil ja kaks korda järjest 22. juunil.

«Lootsime väga, et seekord avaneb meie raamatukogu öökuninganna just jaanilaupäeval, aga siiski lükkus see ühe öö edasi,» ütles ta.

Sirje Leini kirjeldas ka seda, et kuigi jaaniajal oli raamatukogu suletud ja ta ise elab kuus kilomeetrit eemal, oli tal kohapeal oma «agent», kes läbi akna piilumas käis, et millisel ööl see öökuninganna siis kindlasti õide puhkeb.

«Kui ta õhtul kella poole kümneks ei ole hakanud avanema, siis lükkub see õitsemine enamasti ühe öö veel edasi,» rääkis Sirje Leini aastatega kogetud tarkust. «Valvasime teda nii jaanilaupäeval kui jaanipäeval. Ja jõudsime ilusti ära oodata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles