Aapo Pukk peab parimaks õpetajaks täna juubelit tähistanud ema

Raimu Hanson
, Tartu Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks kunstnikku: poeg Aapo Pukk on mikrofoni juures ja ema Laine Pukk kuulab teda laua taga, mis on kaetud lillede ootel vaasidega.
Kaks kunstnikku: poeg Aapo Pukk on mikrofoni juures ja ema Laine Pukk kuulab teda laua taga, mis on kaetud lillede ootel vaasidega. Foto: Margus Ansu

Kunstnik Aapo Pukk on öelnud, et tema ema Laine Pukk on ta esimene ja samas ka kõige parem kunstipedagoog, kellega ta elus on kokku puutunud. Täna tähistas kunstiõpetaja ja graafik Laine Pukk oma 80. sünnipäeva, ümbritsetuna Jakobi galeriis õnnitlejatest ja oma tööde näitusest «Elupõline».

Laine Pukk on sündinud 19. juunil 1935 Jõgeva lähedal Õuna külas. Ta oli Tartu kujutava kunsti kooli esimeses lennus (1951–1956), kus joonistamist õpetasid Kalju ja Ellen Polli ning Albert Anni, maali Harri Puudersell, Efraim Allsalu ja Lola Liivat-Makarova ning üldajalugu Lennart Meri.

1957–1961 õppis Laine Pukk Eesti riikliku kunstiinstituudi graafika osakonnas. Tema pedagoogiline tegevus algas juba viiendal kursusel, kui ta juhendas samasse kooli astujaid, paljude hulgas ka Anu Rauda ja Mari Roosvalti (Okas).

Jakobi galerii galeristi Evelin Salumaa teatel oli tema diplomitööks Juhan Liivi kogu illustreerimine, mis kiideti küll heaks, kuid pärast Moskva komisjoni külastust otsustas kateedri juhtkond, et tuleb valida uus teema. Laine Pukk uut teemat ei esitanud ja läks Tartu lastekunstikooli õpetajaks. Samal ajal tuli kooli ka Aleksander Suumann. Kaks õpetajat armusid ja nende armastusest sündis Aapo Pukk, kelle esimene kodu oligi õpetajate tuba, millest hiljem sai kunstikooli graafikaruum.

Tartu lastekunstikooli õpetajaks jäi Laine Pukk peaaegu 30 aastaks. Tema käe all õppisid joonistust, akvarelli ja kompositsiooni paljud tulevased kunstnikud: Tiiu Kirsipuu, Rein Tammik, Regina Lukk, Anne Parmasto jt.

Alates aastast 2000 on Laine Pukk Tartu kunstnike liidu liige. Aastail 2005–2010 oli ta Tartu kunstimaja graafika- ja krokiistuudio eestvedaja.

Jakobi galeriis Tartus (Jakobi 52) on 3. juulini avatud tema näitus «Elupõline», mis teeb kokkuvõtte pikast loometeest, alates 1953. aasta õppetööst ja lõpetades tänavu tehtud portreega. Muu hulgas on välja pandud eksliibriseid, vabagraafilisi lehti ja kompositsioone.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles