Lähte kooli probleemne põrand läheb vahetusse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lähte koolimaja C-korpus ehk algklasside maja.
Lähte koolimaja C-korpus ehk algklasside maja. Foto: Kristjan Teedema

Tartu vald kuulutas välja riigihanke Lähte ühisgümnaasiumi C-korpuse põrandakatete vahetamiseks. Sellega loodab vald lahendada aastaid päevakorral olnud algklasside maja sisekliima probleemi.

Ettevõtetelt ootab Tartu vallavalitsus pakkumisi 29. juunini. Tööd on planeeritud vahemikku 1. juuli kuni 15. august. Nende käigus tuleb põrandatelt üles võtta EPO-kate, kuivatada betoon ja tuulutada ruumid ning katta põrandad uue kattega. Õpilased on plaanis uuesti majja lubada 1. septembril.

Nii lapsed kui nende vanemad ja ka töötajad on kurtnud Lähte kooli algklasside maja halva õhu üle alates selle avamisest 2012. aasta aprillis.

Terviseamet on hoone sisekliimat uurides leidnud, et õhk vastab normidele. Mullu sügisel valmis aga Tallinna tehnikaülikooli materjaliuuringute teaduskeskuse uuring, mis kinnitas, et klassiruumide ja koridoride põrandad sisaldavad mitmeid mürgiseid kemikaale. Ühtlasi anti uuringus soovitus koolimaja õppetööks sulgeda.

Teaduskeskuse professori Urve Kallavuse hinnangul paigaldati põrandakate talvel, laskmata betoonil piisavalt kuivada. Niiske betoon sisaldab aluselist kaltsiumhüdroksiidi, mis hakkas sertifikaatide järgi ohutut liimi ja põrandakatet lagundama. Tekkinud keemilised ühendid ongi ruumides leviva ebameeldiva lõhna põhjuseks.

Kahtlused, et põrandaalune betoon on liiga niiske ja selle mõjul laguneb PVC-põrandakate jätkuvalt, said viimati kinnitust talvisel koolivaheajal, mil põrandaid käis uurimas Soome firma A-Kumppanit. Seepeale koliti algklasside õppetöö asenduspindadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles