Tänavused vissid on Kalli ja Lindi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Agro Vorbuse farmi Eesti punast tõugu lehm Kalli ja sama ettevõtte Rahinge farmis kõvasti piima andev holsteini tõugu Lindi kuulutati täna pärastlõunal Eesti tänavusteks kauneimateks lehmadeks.

Kalli ja Lindi autasud-tiitlid võtsid vastu neid võistlustel esitlenud Vorbuse farmi juhataja Reet Härm ja Tiina Rodim. Viimane oli kümmekond minutit varem kuulutatud tänavuse võistluse parimaks loomaesitlejaks.

Võitjatega ühele pildile tulid ka Tartu Agro juht Aavo Mölder ja ettevõtte loomakasvatusjuht Maie Mölder. Muide, ka võistluse reservvisside ehk inimkeeli esimeste printsesside tiitlid läksid Tartu Agrosse, Vorbuse farmi holsteinile Missile ja sama farmi punasele lehmale Taarale.

„Väga ilusad lehmad,” kiitis vissivõitluse finaali pääsenud loomi Šveitsist pärit suurte kogemustega kohtunik Stefan Widmer.

Eesti tõuloomakasvatajate ühistu ja põllumajandusmuuseumi korraldatud tänavusel vissikonkursil osales 22 loomakasvatusettevõtte 99 lehma. Osalejad tulid suurte veoautodega kohale Tartu, Jõgeva, Põlva, Järva, Viljandi, Rapla, Lääne, Harju ja Võru maakonnast.

„Eks tulek loomadega on ikka tülikas, aga tasub ära, see on väga tore võistlus,” märkis areeni ääres pingsalt oma loomadele kaasa elanud Tartu Agro Vorbuse farmi lüpsja Maie Tamm. Vorbuse farmist toodi võistlema kümme ja Rahinge farmist kaheksa lehma.

Kohtunik hindas kandidaatidel välimikku, vastavust tõutüübile ning udara ja jalgade ehitust, selgitas tõuloomakasvatajate ühistu juht Tanel-Taavi Bulitko. „Väga tähtis oli ka loomade esitlemine,” lisas ta. „Tänavu olid esitlejad suurepärased, loomad olid rahulikud ja õpetatud.”

Näituskonkursi eesmärk on tõsta esile Eesti tõuaretajate tööd ning tutvustada avalikkusele senise töö tulemusi. Eesti punase tõu lehmade esimene väljanäitus peeti 1990. aasta 14. juunil, sama aasta augustis korraldati samasugune näituskonkurss tol ajal veel mustakirju tõu nime kandnud veistele. 2000. aastal viidi võistlus Ülenurmele põllumajandusmuuseumi. 2012. aastast hinnatakse mõlemat tõugu kolmes vanuseklassis ühel konkursil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles